ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρνηση βάζει χέρι στα λεφτά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης για να πληρώσει συντάξεις»

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αλληλεγγύης, κ. Κατρούγκαλο, κατέθεσαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Μάνος Κόνσολας.

Επισημαίνουν ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης αποφάσισε να ρευστοποιήσει ομόλογα συνολικής αξίας 90 εκ. ευρώ στην ονομαστική τους αξίας, ενώ πριν από δύο μήνες είχε ρευστοποιήσει ομόλογα αξίας 50 εκ. ευρώ.

Ο λόγος είναι προφανής: η κάλυψη του ελλείμματος των 280 εκ. ευρώ για να πληρωθούν το Μάρτιο οι συντάξεις 1,1 εκ. συνταξιούχων που δικαιούνται επικουρικές συντάξεις.

Με αυτό τον τρόπο, όμως, θα πληγούν, όχι μόνο οι μελλοντικοί, αλλά και οι σημερινοί συνταξιούχοι .

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Στο μεταξύ, κατά την προσφιλή της τακτική, «σκουπίζει» τα αποθεματικά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, όπως έκανε και το καλοκαίρι.

Οφείλει να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο η διοίκηση του ΕΤΕΑ προχωρά σε αυτή την κίνηση και να αναλογιστεί τις συνέπειες».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών.

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 

Προς: Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Θέμα:  Εξαφανίζουν τα αποθεματικά στο  Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ)!!!

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιογραφικές πηγές την απόφαση της διοίκησης του ΕΤΕΑ, σε συνέχεια της ρευστοποίησης ομολόγων 50 εκατομμυρίων προ δύο μηνών, να προχωρήσει στην ρευστοποίηση ομολόγων 90 εκατομμυρίων στην ονομαστική τους αξία με σκοπό να συμπληρωθεί το έλλειμμα από τα 280 εκατομμύρια που υπολείπονται κάθε μήνα για την πληρωμή 1.100.000 δικαιούχων επικουρικών συντάξεων για τον Μάρτιο. Μια ενέργεια που πλήττει καίρια τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, χωρίς να δίνεται λύση στο πρόβλημα της μηνιαίας εξεύρεσης συντάξεων, καθώς αν ρευστοποιηθούν στο σύνολο τους τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ επαρκούν μόνο για πληρωμές συντάξεων τεσσάρων μηνών, χωρίς να υπολογίζουμε τις 135.000 συντάξεις που είναι σε λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το Ταμείο έχει προτείνει ατύπως στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να προχωρήσει σε μειώσεις επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό 6-8% για όλους από το πρώτο ευρώ.

Προκύπτει λοιπόν, όχι μόνο η άτυπη κήρυξη στάσης πληρωμών από το ΕΤΕΑ, εφόσον δεν δύναται να καταβάλει τις συντάξεις παρά μόνο με την πώληση ομολόγων από τα αποθεματικά του, αλλά και ποινικές ευθύνες για τις ενέργειες της Διοίκησης και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από την στιγμή που ρευστοποιεί τα αποθεματικά του Ταμείου σε σαφώς μικρότερες τιμές ζημιώνοντας σαφέστατα την περιουσία των ασφαλισμένων.

Κατόπιν όλων αυτών,

 

 

Ερωτάστε:

 

 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί η πληρωμή των συντάξεων χωρίς την ρευστοποίηση των αποθεματικών του ταμείου, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του;

 

  1. Ευσταθούν οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με την πρόταση για περικοπές των επικουρικών συντάξεων του Ταμείου προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης; Και αν ναι, σκοπεύετε να εφαρμόσετε την συγκεκριμένη πρόταση που αφορά στις περικοπές των συντάξεων ή έχετε άλλο σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις;

 

 

 

                                                                                 ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.