ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Μ.Κόνσολας : Σε αδιέξοδο οι επαρχιακές εφημερίδες – Στο έλεος του Θεού η υγεία στη Λέρο

 

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο τις επαρχιακές εφημερίδες και στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτές»

 

Ερώτηση κατέθεσαν 10 βουλευτές της Ν.Δ. για την επαπειλούμενη κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον επαρχιακό τύπο.

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι η δημοσίευση προκηρύξεων και διακηρύξεων συμβάλλει στη διαφάνεια και στο δημόσιο έλεγχο, ενώ αποτελεί και ένα ελάχιστο μέσο στήριξης του περιφερειακού τύπου.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι αν αποστερηθεί ο περιφερειακός τύπος το μοναδικό σταθερό έσοδο που έχει, αυτό θα οδηγήσει πολλές εφημερίδες σε κλείσιμο,  θα χαθούν θέσεις εργασίας, ενώ θα δημιουργηθούν συνθήκες και προϋποθέσεις ελέγχου της ενημέρωσης στο χώρο των περιφερειακών ΜΜΕ.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Σταθάκης, σε συνάντησή του με το Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δεσμευθεί ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης των κρατικών δημοσιεύσεων.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση, πιθανώς, θεωρεί ως διαπλεκόμενες τις μικρές επαρχιακές εφημερίδες, που έχουν ως μόνο έσοδο τις δημοσιεύσεις και συμβάλλουν στην ενημέρωση και στη διαφάνεια.

Πριν από ένα χρόνο, με το άρθρο 152 στο Ν.4281/2014, καταφέραμε να διατηρηθούν οι κρατικές δημοσιεύσεις στον περιφερειακό τύπο, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Τι άλλαξε και η κυβέρνηση θέλει τώρα να καταργήσει αυτό το νόμο και να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις εφημερίδες της περιφέρειας και στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους;»

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών.

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2016

Αρ. πρωτ. 3697

                                                        Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η                  

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

 

ΘΕΜΑ: «Η επαπειλούμενη συρρίκνωση και κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στραγγαλίζει, οικονομικά, τον περιφερειακό τύπο και πλήττει τη διαφάνεια»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη δημοσίευση στον περιφερειακό τύπο των κρατικών προκηρύξεων διαγωνισμών, διακηρύξεων και διοικητικών πράξεων και αποφάσεων, έχει προκαλέσει κλίμα αναστάτωσης.

Επισημαίνω ότι με το άρθρο 152 του  Ν.4281/2014, διασφαλίστηκε η διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο, όπως προβλεπόταν από το Ν.3548/2007.

Οφείλω, επίσης, να επισημάνω ότι οι σχετικές δημοσιεύσεις πέραν του ότι ενισχύουν τις εφημερίδες της περιφέρειας, συντείνουν στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας και του δημόσιου ελέγχου.

Είναι, επίσης, σαφές ότι αν οι περιφερειακές εφημερίδες απολέσουν αυτό το έσοδο, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας και θα υπάρξει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ενώ η συρρίκνωση του περιφερειακού τύπου θα δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις ελέγχου της ενημέρωσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι κρατικές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της περιφέρειας είναι μια συνήθης πρακτική στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ΗΠΑ, στοχεύει στην ενίσχυση και στην ανεξαρτησία του περιφερειακού τύπου αλλά και στη διαφάνεια.

Στη Γαλλία, το δημόσιο διέθεσε 400 εκατομμύρια ευρώ στον περιφερειακό τύπο μέσω κρατικών δημοσιεύσεων.

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση επιδιώκει τη συρρίκνωση από το 2017  και την ουσιαστική κατάργηση, από το 2019, των κρατικών δημοσιεύσεων στον επαρχιακό τύπο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο;
  2. Για ποιο λόγο ο κύριος Υπουργός επιδιώκει την αλλαγή του νόμου, όταν ο ίδιος είχε δώσει διαβεβαιώσεις τον περασμένο Οκτώβριο στο Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι δημοσιεύσεις;
  3. Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι η επαπειλούμενη συρρίκνωση ή κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο, θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές εφημερίδες και στην απώλεια θέσεων εργασίας;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
1. Κόνσολας Μάνος Βουλευτής Δωδεκανήσου
2. Στύλιος Γιώργος Βουλευτής Άρτας
3. Βεσυρόπουλος Απόστολος Βουλευτής Ημαθίας
4. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
5. Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Καστοριάς
6. Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής Λάρισας
7. Ράπτη Ελένη Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
8. Μπούρας Θανάσης Βουλευτής Αττικής
9. Τσιάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Καρδίτσας
10. Καράογλου Θεόδωρος Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

 

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Στο έλεος του Θεού η υγεία των πολιτών της Λέρου. Αδιανόητο να μην μπορούν να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειάς οι γιατροί του νοσοκομείου»

 

Το περιστατικό με το βρέφος που γεννήθηκε νεκρό στο νοσοκομείο της Λέρου και την έλλειψη μαιευτήρα, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι οι γιατροί στο νοσοκομείο της Λέρου έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους και είναι αδιανόητο να μην μπορούν να κάνουν ούτε χρήση της κανονικής τους άδειας.

Αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Λέρου είχε εγκαίρως ενημερώσει για το πρόβλημα και είχε ζητήσει να αποσπαστεί μαιευτήρας, δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση.

Ο κ. Κόνσολας σε δήλωσή του τονίζει:

«Τα ίδια αντανακλαστικά που δείχνει η κυβέρνηση για να στήσει τo hot spot στη Λέρο, όφειλε να δείξει  για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου του νησιού και των κενών που υπάρχουν σε κρίσιμες ειδικότητες.

Είναι αδιανόητο να μην μπορεί να πάρει άδεια ένας γιατρός και να εξαντλείται βιολογικά αλλά και ψυχικά.

Είναι αδιανόητο να αφήνεται στο έλεος του θεού η υγεία χιλιάδων πολιτών της Λέρου αλλά και των κοντινών νησιών που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο του νησιού».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Περιστατικό με βρέφος που γεννήθηκε νεκρό στο νοσοκομείο της Λέρου στο οποίο δεν υπήρχε μαιευτήρας αφού δεν είχε αντικατασταθεί ο γιατρός που έκανε χρήση της κανονικής του άδειας»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Όπως γνωρίζετε και από προηγούμενες Ερωτήσεις που έχω καταθέσει στη Βουλή, το Νοσοκομείο Λέρου αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης.

Οι γιατροί έχουν, κυριολεκτικά, φτάσει στα όρια της αντοχής τους, είναι σχεδόν αδύνατο να κάνουν χρήση κανονικής ή ακόμα και αναρρωτικής άδειας λόγω του ότι δεν υπάρχουν αντικαταστάτες σε κρίσιμες και βασικές ειδικότητες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο περιστατικό που ανέκυψε, πριν από 3 μέρες, στις 26-2-2016 όταν ο μοναδικός μαιευτήρας του νοσοκομείου βρισκόταν σε κανονική άδεια.

Μια 23χρονη εγκυμονούσα που αντιμετώπιζε πρόβλημα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λέρου, αλλά μέχρι να γίνει η άμεση διακομιδή της σε άλλο νοσοκομείο, λόγω της έλλειψης μαιευτήρα, γέννησε με φυσιολογικό τοκετό αλλά το παιδί ήταν νεκρό.

Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του νοσοκομείου είχε ενημερώσει τη 2η Υ.ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου για την έλλειψη μαιευτήρα, χωρίς να υπάρξει έστω μια απόσπαση ολίγων ημερών για να καλυφθεί το κενό.

Είναι σαφές ότι η υγεία των πολιτών της Λέρου δεν μπορεί να είναι στο έλεος της τύχης και οι ίδιοι να βιώνουν την απόλυτη ανασφάλεια.

Η Λέρος είναι ένα νησί με 8.500 μόνιμους κατοίκους, ενώ το νοσοκομείο του νησιού εξυπηρετεί και τις ανάγκες των άλλων νησιών. Ταυτόχρονα, στο νησί υπάρχει, σε σταθερή βάση, και ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών, ορισμένοι εκ των οποίων χρήζουν ιατρικής φροντίδας.

Είναι, επίσης, σαφές ότι οι εναπομείναντες γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους.

Οι γιατροί είναι άνθρωποι με ανάγκες και συγκεκριμένες αντοχές, δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας γιατί δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα υπάρξουν παραιτήσεις και τότε τα νοσοκομεία στα νησιά μας θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα από τα υφιστάμενα προβλήματα.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και το συγκεκριμένο περιστατικό και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την άμεση ενίσχυση με γιατρούς του νοσοκομείου της Λέρου.
  2. Για ποιο λόγο δεν υπήρξε απόσπαση ιατρού-μαιευτήρα με δεδομένο ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Λέρου είχε ενημερώσει εγκαίρως τη ΔΥΠΕ για το κενό που υπήρχε.

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.