ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Μ.Κόνσολας για Γιατρούς στα νησιά & Μεταφορά παράνομων μεταναστών από το Αγαθονήσι

ΘΕΜΑ: «Ερώτηση στη Βουλή του Μάνου Κόνσολα για την άμεση τοποθέτηση γιατρού στην Όλυμπο Καρπάθου – Ζητά την τοποθέτηση στρατιωτικών γιατρών σε Τήλο, Λειψούς και δυσπρόσιτες περιοχές»

Την άμεση στελέχωση με γιατρό του Πολυδύναμου Ιατρείου στην Όλυμπο Καρπάθου ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας, επαναφέρει και την πρόταση κάλυψης των κενών θέσεων στις δομές δημόσιας υγείας σε Όλυμπο Καρπάθου, Τήλο, Λειψούς και άλλες δυσπρόσιτες περιοχές από στρατιωτικούς γιατρούς, που ταυτόχρονα θα εκπληρώνουν και τη θητεία τους. Ζητά, μάλιστα, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να ενεργοποιήσει τη σχετική διαδικασία για επιλεγμένες και συγκεκριμένες περιοχές που τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Πολύ φοβάμαι ότι οι προσλήψεις και οι επαναφορές που έγιναν στο δημόσιο από την κυβέρνηση τους τελευταίους 7 μήνες, βάζουν φρένο σε προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Προέχει να τοποθετηθεί άμεσα γιατρός στην Όλυμπο Καρπάθου. Αν υπάρχει δυσκολία, το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να ενεργοποιήσει τη διαδικασία για την τοποθέτηση στρατιωτικών γιατρών σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Άμεση προτεραιότητα έχουν η Όλυμπος, η Τήλος και οι Λειψοί που δεν μπορούν να μένουν άλλο χωρίς γιατρό».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

1.Κύριο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

2.Κύριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: «Άμεση τοποθέτηση γιατρού στο Πολυδύναμο Ιατρείο στην Όλυμπο Καρπάθου»

Κύριοι Υπουργοί,

Γνωρίζετε το οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές.

Στην Όλυμπο Καρπάθου εδώ και πολύ καιρό οι πολίτες που ζουν εκεί, βιώνουν ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας και ανησυχίας από την έλλειψη γιατρού.

Το Κέντρο Υγείας Καρπάθου είναι υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει απόσπαση γιατρού προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες δημόσιας υγείας στην Όλυμπο.

Σε όλα αυτά, πρέπει να συνυπολογιστούν και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και κυρίως η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που πρέπει να διανύσει κάποιος για να φτάσει στην ιστορική Όλυμπο.

Σας επισημαίνω, επίσης, το γεγονός ότι ο Δήμος Καρπάθου προσφέρει στέγη και τροφή στους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε Όλυμπο, Απέρι, Αρκάσα και Βωλάδα και έχει, μάλιστα, δεσμεύσει και σχετικό ποσό στον προϋπολογισμό του.

Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να τοποθετηθεί άμεσα γιατρός στην Όλυμπο.

Η δυστοκία θα μπορούσε να ξεπεραστεί με τη θεσμοθέτηση κάλυψης των αναγκών που υπάρχουν σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές από στρατιωτικούς γιατρούς. Σχετική πρόταση που περιλαμβάνει 17 Περιφερειακά και Πολυδύναμα Ιατρεία στα νησιά, είχε καταθέσει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

  1. Εάν το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση στελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου στην Όλυμπο Καρπάθου.

  1. Εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προτίθεται να θεσμοθετήσει διαδικασία τοποθέτησης στρατιωτικών ιατρών, που, παράλληλα, θα εκπληρώνουν και τη θητεία τους, σε Όλυμπο Καρπάθου, Τήλο και Λειψούς αλλά και σε περιφερειακά και πολυδύναμα ιατρεία νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Επείγουσα ανάγκη η άμεση μετακίνηση των 339 παράνομων μεταναστών και προσφύγων από το Αγαθονήσι»

Με παρέμβασή του, με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Αν. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, τον Υπουργό Υγείας και τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητά την άμεση μετακίνηση των 339 παράνομων μεταναστών και προσφύγων από το Αγαθονήσι.

Ο κ. Κόνσολας ζητά να γίνει η μετακίνηση με έκτακτο δρομολόγιο ή να υπάρξει η συνδρομή πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου χαρακτηρίζει έκρυθμη την κατάσταση που επικρατεί στο νησί αφού:

-Σε ένα νησί με 190 μόνιμους κατοίκους έχουν συγκεντρωθεί 339 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός πολλαπλάσιος.

-Πλήττεται η όποια τουριστική κίνηση στο νησί αφού οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταλάβει την μοναδική παραλία του νησιού.

-Υπάρχει μόνο ένας αστυνομικός και ένας άνδρας του Λιμενικού Σώματος για να διαχειριστούν την κατάσταση.

-Υπάρχει πρόβλημα νερού αφού η υδροδότηση του νησιού γίνεται με υδροφόρες και τα αποθέματα δεν επαρκούν.

-Δεν υπάρχει ιατρική και υγειονομική κάλυψη για όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Ακολουθεί η παρέμβαση του κ. Κόνσολα προς τους Υπουργούς:

 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς   

  1. Κύριο Π. Καμμένο,

Υπουργό Εθνικής Άμυνας

2.Κύριο Θ. Δρίτσα,

Αν. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου,

  1. Κύριο Π. Κουρουμπλή,

Υπουργό Υγείας,

  1. Κύριο Γ. Πανούση,

Αν. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Κύριοι Υπουργοί,

Στο ακριτικό Αγαθονήσι έχουν συγκεντρωθεί 339 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες έως χθες, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου.

Σας επισημαίνω ότι:

-Σε ένα μικρό νησί με 190 μόνιμους κατοίκους, έχει συγκεντρωθεί πολλαπλάσιος αριθμός παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

-Στο νησί δεν υπάρχουν υποδομές, ενώ υπάρχει και πρόβλημα επάρκειας νερού, αφού συγκαταλέγεται στα άνυδρα νησιά και η υδροδότηση του γίνεται με υδροφόρα πλοία.

-Υπάρχουν ένας μόνο αστυνομικός και ένας λιμενικός για να διαχειριστούν όλο αυτό το πρόβλημα.

-Δεν υπάρχει ιατρική και υγειονομική κάλυψη για όλους αυτούς τους ανθρώπους.

-Πλήττεται η όποια τουριστική κίνηση του νησιού.

Είναι άμεση η ανάγκη δρομολόγησης πλοίου για τη μετακίνηση των 339 παράνομων μεταναστών και προσφύγων από το Αγαθονήσι ή να δοθεί άμεση λύση με τη συνδρομή πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού.

Η παραμονή τους στο νησί, σε συνδυασμό με νέες αφίξεις παράνομων μεταναστών και προσφύγων, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Με εκτίμηση,

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.