ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Μ.Κόνσολας: Ακινητοποίηση των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ – Κλείνουν τα καταστήματα των ΕΛΤΑ

ΘΕΜΑ: «Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα για την ακινητοποίηση των ελικοπτέρων που χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης πόρων για τη συντήρηση και την επισκευή τους»

 

Το ζήτημα της ακινητοποίησης των τριών ελικοπτέρων που χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, λόγω της έλλειψης πόρων για την επισκευή και συντήρησή τους, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι αεροδιακομιδές ασθενών στις απομακρυσμένες, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

 Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι το τρίτο ελικόπτερο του Υπουργείου Υγείας, που εξυπηρετούσε το ΕΚΑΒ, τέθηκε σε ακινησία το φθινόπωρο του 2015 και έκτοτε το έργο των αεροδιακομιδών έχουν αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο κ. Κόνσολας ερωτά τον Υπουργό Υγείας τι προτίθεται να διαθέσει για τη συντήρηση και επισκευή των τριών ελικοπτέρων αλλά και για το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Υπουργείο, ώστε τα ελικόπτερα να τεθούν και πάλι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Ακινητοποίηση των ελικοπτέρων που χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης πόρων για τη συντήρηση και επισκευή τους»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Ο τομέας των αεροδιακομιδών αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του ΕΚΑΒ, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές.

Τα τρία ατυχήματα που προκλήθηκαν στο παρελθόν με τα επονομαζόμενα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ και είχαν 14 νεκρούς, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να οδηγήσουν στην αναστολή του έργου των αεροδιακομιδών.

Αντίθετα, πρέπει να διασφαλιστεί η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου με όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Το Υπουργείο Υγείας, έχει στην κατοχή του τρία ελικόπτερα, τα οποία και διαθέτει στο ΕΚΑΒ για τις αεροδιακομιδές. Από τα τρία ελικόπτερα που διέθετε το Υπουργείο Υγείας στο ΕΚΑΒ, το 2015 πετούσε μόνο το ένα, το οποίο τελικά ακινητοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2015 λόγω θεμάτων συντήρησης.

Έκτοτε, στο έργο των αεροδιακομιδών, το οποίο εκτελεί και η  Πολεμική Αεροπορία προστέθηκε και το Πυροσβεστικό Σώμα, με ό, τι αυτό σημαίνει.

Η ακινητοποίηση των τριών ελικοπτέρων, οφείλεται στην έλλειψη πόρων για την επισκευή και συντήρηση τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι ακυρώνεται μια από τις πιο βασικές λειτουργίες του ΕΚΑΒ.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

 

  1. Τι προτίθεται να διαθέσει άμεσα το Υπουργείο για την επισκευή και συντήρηση των τριών ελικοπτέρων που διέθετε στο ΕΚΑΒ και ώστε να τεθούν και πάλι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για τις αεροδιακομιδές;

 

  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επισκευή τους;

 

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος   Κόνσολας

 

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Κινδυνεύουν με κλείσιμο τα καταστήματα των ΕΛΤΑ στα νησιά της Δωδεκανήσου»

 

Την έντονη ανησυχία του για την αποψίλωση από προσωπικό των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ στα νησιά της Δωδεκανήσου και για το ενδεχόμενο να κλείσουν καταστήματα, εκφράζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η μη ανανέωση των συμβάσεων των έκτακτων υπαλλήλων στα καταστήματα των ΕΛΤΑ των νησιών, τη στιγμή, μάλιστα, που το προσωπικό των ΕΛΤΑ έχει μειωθεί κατά 50% στα Δωδεκάνησα, θέτει ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία των κεντρικών και περιφερειακών ταχυδρομείων και δυσχεραίνει τη διαδικασία εξυπηρέτησης των πολιτών.

 Ο Βουλευτής τονίζει ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση να μην ανανεωθούν οι  συμβάσεις των έκτακτων υπαλλήλων, έκλεισαν τα καταστήματα των Λειψών και του Αγαθονησίου, ενώ κινδυνεύει να κλείσει και το κατάστημα του Καστελόριζου. Τα καταστήματα στα νησιά της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου, και της Νισύρου έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι των νησιών.

Ο κ. Κόνσολας ζητά από τον Υπουργό να προβεί σε άμεσες ενέργειες, ώστε ενισχυθούν με προσωπικό οι υπηρεσίες των ΕΛΤΑ στα Δωδεκάνησα είτε με τη διαδικασία των συμβάσεων είτε μέσα από μετατάξεις.

 

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Προς

Κύριο Υπουργό Υποδομών,  Μεταφορών και Δικτύων

 

ΘΕΜΑ : «Κινδυνεύουν με κλείσιμο τα καταστήματα των ΕΛΤΑ στα νησιά της Δωδεκανήσου»

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

  Η ξαφνική απόφαση να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις 14 υπαλλήλων των ΕΛΤΑ στα νησιά της Δωδεκανήσου στο πλαίσιο περικοπών, οδηγούν αναπόφευκτα στη δημιουργία τεράστιων κενών στην εξυπηρέτηση των κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα, απειλούνται με λουκέτο ακόμη και τα μοναδικά ταχυδρομικά γραφεία των ακριτικών νησιών, κάποια εξ αυτών, μάλιστα, έκλεισαν ήδη ενώ κάποια άλλα υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης. 

 Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι τα πέντε τελευταία χρόνια το προσωπικό των ΕΛΤΑ στα Δωδεκάνησα μειώθηκε κατά 50%, με ό, τι αυτό σημαίνει για το δείκτη και την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών.

Τα καταστήματα των ΕΛΤΑ στους Λειψούς και το Αγαθονήσι έκλεισαν ενώ κινδυνεύει να κλείσει και το κατάστημα του Καστελόριζου.

Τα καταστήματα στα νησιά της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου, της Νισύρου υπολειτουργούν, λόγω της υποστελέχωσής τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι των νησιών.

Δραματική είναι η κατάσταση και στα ταχυδρομικά γραφεία των χωριών της Ρόδου και της Κω, καθώς ο μοναδικός υπάλληλος που απέμεινε στο καθένα από αυτά είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Εάν προτίθεται να ενισχύσει, άμεσα, με προσωπικό τα καταστήματα των ΕΛΤΑ στα νησιά της Δωδεκανήσου, είτε με συμβάσεις είτε μέσα από μετατάξεις.

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.