ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Λογιστής αποπειράθηκε να αρπάξει 1 εκατ. ευρώ και 27 ακίνητα από 86χρονο με άνοια!

Τις καταθέσεις ύψους 1.000.000 ευρώ και τα 27 ακίνητα ενός ηλικιωμένου με άνοια επιχείρησε να αρπάξει ο λογιστής του, σε συνεργασία με έναν δικηγόρο, μια συμβολαιογράφο και την οικιακή βοηθό.  

Η αποκάλυψη της υπόθεσης έγινε στις 6 Φεβρουαρίου, όταν ο διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας προσήλθε στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής και κατέθεσε ότι τρεις ημέρες νωρίτερα ο 59χρονος λογιστής προσκόμισε στην τράπεζα δύο εξουσιοδοτήσεις, στις οποίες ο 86χρονος τον εξουσιοδοτούσε να μεταφέρει 10.000 ευρώ μεταξύ δύο λογαριασμών που διατηρούσε στην τράπεζα και να εκταμιεύσει με επιταγή το συγκεκριμένο ποσό για έξοδα νοσηλείας.

 Το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, ο λογιστής ενημερώθηκε από υπάλληλο της τράπεζας να πάει εκεί προκειμένου να παραλάβει την επιταγή. Μετά τις υπογραφές, όταν παρέλαβε την επιταγή, συνελήφθη.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 59χρονος κρατούσε τα λογιστικά βιβλία του ηλικιωμένου και γνώριζε την οικονομική και περιουσιακή του κατάσταση. Ο 86χρονος είχε δύο λογαριασμούς στην συγκεκριμένη τράπεζα, συνολικού ύψους 1.010.354,60 ευρώ. Για τους λογαριασμούς υπήρχε ένδειξη ALERT, δηλαδή έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση προϊσταμένου της τράπεζας σε περίπτωση ενημέρωσης υπολοίπου ή εκταμίευσης χρημάτων, επειδή η κατάθεση ήταν υψηλότερη των 400.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη ένδειξη είχε τεθεί από το 2013, όταν διαπιστώθηκε ότι ο ηλικιωμένος δεν ήταν σε θέση να προβεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή, επειδή έπασχε από άνοια και θα ήταν εύκολο σε κάθε επιτήδειο να του αποσπάσει χρήματα.

Από την προανάκριση προέκυψε επίσης ότι η 67χρονη συμβολαιογράφος, στις 2 Οκτωβρίου 2016, συνέταξε ειδικό πληρεξούσιο, με το οποίο ο ηλικιωμένος φερόταν να εξουσιοδοτεί ως δικηγόρο του έναν 48χρονο νομικό, προκειμένου να αγοράσει ακίνητο στην Πετρούπολη από μία 50χρονη, συγκατηγορούμενη στην υπόθεση, αντί του ποσού των 360.000 ευρώ. Ένας ακόμη κατηγορούμενος φέρεται να δίνει οδηγίες προκειμένου οι 360.000 ευρώ να εκδοθούν σε πολλές τραπεζικές επιταγές, ενώ η 55χρονη οικιακή βοηθός από την Ουκρανία συνοδεύει τον ηλικιωμένο σε αυτές τις διαδικασίες.

Οι υπεύθυνοι της τράπεζας διαπίστωσαν τις πολλαπλές προσπάθειες ανάληψης των 360.000 ευρώ από διάφορα υποκαταστήματα όπως και την απόπειρα αγοραπωλησίας ακινήτου, καθώς ο ηλικιωμένος ήταν ιδιοκτήτης 27 ακινήτων. Γνώριζαν επίσης ότι ο 86χρονος είχε μειωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, αδυναμία λήψης αποφάσεων και έλλειψη μνήμης, γι΄ αυτό στις 26 Ιανουαρίου 2017 υπέβαλλαν αίτηση για τη συναίνεση δικαστικού συμπαραστάτη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστώσουν αν ο 86χρονος διατηρούσε και άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και αν έχουν πραγματοποιηθεί αναλήψεις ή μεταφορές χρηματικών ποσών. Ο λογιστής, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του για απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία και παράβαση του αρχαιολογικού νόμου, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος τον παρέπεμψε να απολογηθεί στον ανακριτή.  

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.