ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Λευκό νησί: Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Νέας Ζηλανδίας [φωτό]

Ο εξερευνητής Κάπτεν Κουκ το ονόμασε Λευκό νησί, όμως πρόκειται για το πιο ενεργό ηφαίστειο της Νέας Ζηλανδίας και χαρακτηρίζεται από πανδαισία χρωμάτων. Ο Κουκ του έδωσε αυτό το όνομα το 1769, εξαιτίας του λευκού καπνού που βγαίνει συνεχώς από το κρατήρα και καλύπτει τα κίτρινα, μπλε πράσινα και κόκκινα χρώματα που απλώνονται στην επιφάνεια του, από τα ηφαιστειογενή πετρώματα του.

Το φωτεινό κίτρινο προέρχεται από το θειάφι του ηφαιστείου, που κάποτε γινόταν μαζική εξόρυξη του, μέχρι που το 1914 το ορυχείο κατέρρευσε μετά από μία έκρηξη, σκοτώνοντας τους εργαζόμενους.

Το νησί βρίσκεται, περίπου, 50 χιλιόμετρα ανοικτά των βόρειων ακτών της Νέας Ζηλανδίας, στον κόλπο της Αμάλθειας, και επίσημα έχει δύο ονόματα, αποκαλείται Whakaari / Λευκό νησί, για να τιμηθούν τόσο οι Μαορί, όσο και οι Ευρωπαίοι.

Είναι μικρό και κυκλικό, περίπου 1,5 χιλιόμετρο, με τον κρατήρα του ηφαιστείου να φτάνει τα 320 μέτρα ύψος. Ωστόσο, τα φαινόμενα απατούν, γιατί αυτό που προεξέχει από τη θάλασσα είναι η κορυφή ενός υποθαλάσσιου βουνού, το οποίο έχει τέσσερις φορές το μέγεθος του νησιού.

Το ηφαίστειο ξεσπά συχνά και κάθε έκρηξη προσθέτει περισσότερα χρώματα στην παλέτα του νησιού.

white3

white4

white7

white8

white9

white10

white11

white12

white13

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.