ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Λεοπάρδαλη Αμούρ: το πιο σπάνιο αιλουροειδές στον κόσμο

Ο αριθμός των λεοπαρδάλεων Αμούρ ή αλλιώς λεοπαρδάλεων της Σιβηρίας φαίνεται τα τελευταία χρόνια να έχει κάνει μια ανάκαμψη, μετά τις προσπάθειες από τις ρωσικές και κινεζικές αρχές να τις προστατέψουν. Παρόλα αυτά ο αριθμός τους παραμένει μικρός. Πρόκειται ακόμα για τις πιο σπάνιες “μεγάλες γάτες” στον κόσμο.

Οι λεοπαρδάλεις Σιβηρίας κάποτε εξαπλώνονταν σε περιοχή που κάλυπτε μέχρι και ολόκληρη τη χερσόνησο της Κορέας, αλλά ο πληθυσμός τους έχει συρρικνωθεί δραματικά και πλέον θεωρούνται το πλέον απειλούμενο είδος της υποτάξης των αιλουροειδών. 

Οι φυσικοί οικότοποι των ζώων έχουν συρρικνωθεί τόσο, ώστε τα ζώα να περιορίζονται σε μία έκταση κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, οι οποίες συνεργάζονται από κοινού για την καταστολή της λαθροθηρίας του είδους. Αποτέλεσμα της συνεργασίας ήταν να ενισχυθούν οι αριθμοί της υπέροχης στην όψη “γάτας”, αν και ακόμα ο κίνδυνος εξαφάνισής της είναι πολύ μεγάλος.

Λεοπάρδαλη Αμούρ: το πιο σπάνιο αιλουροειδές στον κόσμο

Νέα στοιχεία που διατέθηκαν από το ρωσικό Εθνικό Πάρκο “Γη των Λεοπαρδάλεων” και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνο, δείχνουν ότι υπάρχουν, το 2015, συνολικά 80 λοπαρδάλεις Σιβηρίας σε ολόκληρο τον κόσμο, στην άγρια φύση. Ο αριθμός φαίνεται να είναι ο διπλάσιος συγκριτικά με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Οι Siberian Times γράφουν: “Οι επιστήμονες μοιράστηκαν ένα μέρος του υλικού παρακολούθησης κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Εθνικού Πάρκου Γη των Λεπαρδάλεων στο Βλαδιβοστόκ”.

Λεοπάρδαλη Αμούρ: το πιο σπάνιο αιλουροειδές στον κόσμο

“Ο αριθμός αυτών των μοναδικών ζώων έδειξε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός της λεοπάρδαλης της Άπω Ανατολής είναι τουλάχιστον 80 ζώα. Η πλειοψηφία των ζώων βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος, αλλά οι Κινέζοι ερευνητές εντοπίσανε πρόσφατα περίπου 10 ζώα στην Κίνα με την χρήση παρακολούθησης φωτο-εξοπλισμού ”.

Η Γη των Λεοπαρδάλεων και το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, στα πλαίσια της ανωτέρω συνάντησης υπέγραψαν και μία συμφωνία μακροπρόθεσμης συνεργασίας, για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα σπάνια αιλουροειδή που μετακινούνται μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Μία εξέλιξη που χαιρετίστηκε και από τα δύο μέρη ως βήμα προς τη σωτηρία της λεοπάρδαλης Αμούρ.

Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος να χαθεί από προσώπου γης αυτό το μαγευτικό πλάσμα, παραμένει ιδαίτερα υψηλός.

www.pathfinder.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.