ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Κύστη κόκκυγα: Πώς να απαλλαγείτε χωρίς χειρουργείο

Η ανοικτή, η κλειστή και η θεραπεία με Laser αποτελούν τις διαθέσιμες τεχνικές για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα, η επιλογή όμως της κατάλληλης, για το κάθε περιστατικό, τεχνικής γίνεται σε συνεννόηση με τον θεράποντα χειρουργό.

«Κατά τη χειρουργική επέμβαση αφαιρείται όλη η πάσχουσα περιοχή, αφήνοντας ένα σημαντικό κενό-έλλειμμα. Το εάν το τραύμα θα αφεθεί ανοικτό, ημίκλειστο ή θα κλειστεί κατά 1ο σκοπό με ή χωρίς κρημνό είναι στην κρίση και στην εκπαίδευση του χειρουργού» σημειώνει ο κ. Χρυσοχέρης.

Η επιλογή της ανοικτής μεθόδου προκαλεί ταλαιπωρία στους ασθενείς, καθώς απαιτείται καθημερινή αλλαγή του τραύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από 45 μέρες έως 3 μήνες. Ωστόσο, νέες θεραπευτικές μέθοδοι μπορούν να απαλλάξουν τους παθόντες απ’ αυτή την ανειλημμένη υποχρέωση.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα με τον καινοτόμο και επαναστατικό καθετήρα Laser κυκλικής-ακτινικής διάχυσης προσφέρει ουσιαστικά πλεονεκτήματα, καθώς γίνεται χωρίς τομή, οπότε δεν υπάρχει τραύμα και ανάγκη για αλλαγές, είναι ανώδυνη και δεν δημιουργεί ανάγκη λήψης αναλγητικών φαρμάκων μετά απ’ αυτήν.

«Ο καθετήρας εισέρχεται μέσα στην κύστη από μια μικροσκοπική οπή, και αφού η κύστη καθαριστεί, το Laser προκαλεί φωτοθερμική αποδόμηση του βλεννογόνου και σύγκλειση της κύστης» εξηγεί ο κ. Χρυσοχέρης, προσθέτοντας «η μέθοδος έχει άριστα αποτελέσματα, μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, είναι εντελώς αναίμακτη και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μέσα σε δύο με τρεις ώρες. Αυτοί είναι οι λόγοι που είναι τόσο δημοφιλής ως μέθοδος».

Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις όπου έχουν δημιουργηθεί συρίγγια ή υπάρχουν υποτροπές; «Για περιπλεγμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε την πλαστική αποκατάσταση της περιοχής με δημιουργία δερματικού κρημνού που είναι γνωστή ως Κarydakis & Bascom. Η βάση αυτής της τεχνικής είναι η έκκεντρη τομή και η μεταφορά ιστού από τον γλουτό προς την μέση γραμμή. Η αυθημερόν επιστροφή του ασθενή στις δραστηριότητές του αποτελεί σημαντικό αβαντάζ της μεθόδου, όπως άλλωστε και η δυνατότητα μπάνιου μόλις την 3η ημέρα μετά από την αφαίρεση των γαζών και της παροχέτευσης από το χειρουργό».

Και οι δύο μέθοδοι παρέχουν οριστική θεραπεία και ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες εμφάνισης του προβλήματος στο μέλλον. Οπότε στα χέρια εξειδικευμένου και έμπειρου χειρουργού δεν υπάρχει κανένας λόγος αναβολής της χειρουργικής αποκατάστασης της κύστης κόκκυγα.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.