ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Κόνσολας: Να λειτουργήσει άμεσα το ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο – Ερώτηση για την διακοπή των εξετάσεων υποψήφιων οδηγών

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Μετά την παραλαβή των δύο ασθενοφόρων στην Κάρπαθο, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Να λειτουργήσει άμεσα ο Τομέας του ΕΚΑΒ στο νησί»

 

Την άμεση ενεργοποίηση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ για τη λειτουργία Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής που είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία Τομέα του ΕΚΑΒ στο νησί, όπως και στην Κω και στην Κάλυμνο, επικαλείται την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ της 1-8-2013, σύμφωνα με την οποία η λειτουργία του Τομέα θα ενεργοποιηθεί μετά την προμήθεια των νέων ασθενοφόρων και την πρόσληψη των διασωστών-πληρωμάτων.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι στην Κάρπαθο παραδόθηκαν ήδη τα δύο ασθενοφόρα που προέρχονται από δωρεά και ως εκ τούτου εκλείπουν οι λόγοι που εμπόδιζαν τη λειτουργία του Τομέα του ΕΚΑΒ στο νησί.

Η λειτουργία Τομέα του ΕΚΑΒ στο νησί θα αναβαθμίσει τη δημόσια υγεία και θα συμβάλλει στη σωτηρία ανθρώπινων ζωών.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργηθεί Τομέας του ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο.

Μετά την παράδοση των δύο ασθενοφόρων στο νησί, η σημερινή διοίκηση του ΕΚΑΒ πρέπει να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ της 1ης  Αυγούστου 2013.

Υλοποίηση σημαίνει άμεση στελέχωση και λειτουργία του Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Άμεση ενεργοποίηση της απόφασης του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ για τη δημιουργία Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο, μετά και την παραλαβή των ασθενοφόρων»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ σε συνεδρίασή του, την 1η Αυγούστου 2013, αποφάσισε ομόφωνα, μετά από εισήγηση του τότε Προέδρου, κ. Παπαγιαννίδη, τη σύσταση Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο.

Ήταν μια ιστορική απόφαση αφού αναγνώριζε την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο, εξέλιξη που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και στη σωτηρία ανθρώπινων ζωών.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι η δημιουργία του τομέα θα υλοποιηθεί μετά την παραλαβή των νέων ασθενοφόρων και την πρόσληψη των διασωστών, προκειμένου να είναι εφικτή η λειτουργία τους.

Σας επισημαίνω ότι ήδη έχουν φτάσει στην Κάρπαθο δύο ασθενοφόρα, τα οποία προέρχονται από δωρεά, έχοντας πάρει πινακίδες κυκλοφορίας προκειμένου να τεθούν σε κυκλοφορία και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της δημόσιας υγείας στο νησί.

Είναι σαφές ότι η Πολιτεία οφείλει να προβεί άμεσα στη στελέχωση και στην άμεση λειτουργία τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο, αφού έχουν εκλείψει οι λόγοι που καθυστερούσαν τη λειτουργία του.

Το Υπουργείο Υγείας πρέπει άμεσα να στελεχώσει τον Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο, αφού θεωρώ αυτονόητο, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΚΑΒ έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη της μελέτης οργάνωσης και του σχεδίου δράσης του τομέα του ΕΚΑΒ στο νησί.

Η σχετική αναφορά υπάρχει άλλωστε στην απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, της 1-8-2013, για τη δημιουργία τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στη στελέχωση και λειτουργία του τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο, μετά και την παράδοση στο νησί των δύο ασθενοφόρων.

 

  1. Εάν έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί από την πλευρά της αρμόδιας διεύθυνσης του ΕΚΑΒ η μελέτη οργάνωσης και του σχεδίου δράσης του νέου τομέα, όπως προβλεπόταν από την απόφαση του Δ.Σ του ΕΚΑΒ.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

 

ΘΕΜΑ: «Ερώτηση Μ. Κόνσολα, Κώστα Καραμανλή και Όλγας Κεφαλογιάννη για τη διακοπή των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών»

 

 

Το ζήτημα της διακοπής των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών, εδώ και ένα περίπου μήνα, λόγω της αποχής των εξεταστών που οφείλεται στη μη καταβολή δεδουλευμένων, αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάνος Κόνσολας, ο Κώστας Καραμανλής και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι η διακοπή των εξετάσεων έχει τις ακόλουθες δυσμενείς επιπτώσεις:

– Απώλεια εσόδων για το δημόσιο, αφού υπολογίζεται ότι εισπράττονται 43 εκ. Ευρώ σε ετήσια βάση από τα παράβολα για τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών.

– Απώλεια εσόδων και πάγωμα κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας για τις σχολές οδηγών, την ώρα που η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών καλείται να είναι συνεπής στις φορολογικές και ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.

– Κλίμα αναστάτωσης στους υποψηφίους οδηγούς οι οποίοι, ενώ κατέβαλλαν χρήματα, δεν μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Κάποιοι, μάλιστα, από αυτούς έχουν άμεση ανάγκη την απόκτηση διπλώματος για επαγγελματικούς λόγους ή για να αναζητήσουν εργασία.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η  καταβολή της αποζημίωσης στους εξεταστές, που αποτελούν, ταυτόχρονα, υπαλλήλους του Υπουργείου Μεταφορών και των Περιφερειών, διεκόπη με το Ν.4354 του 2015, με την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων να ενεργοποιείται από την 1.1.2016.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι δεν θα μπορούσαν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εξεταστές από την 1η Ιανουαρίου, αντί να  δώσει άμεση και βιώσιμη λύση επέλεξε τους αυτοσχεδιασμούς. Κατέθεσαν τροπολογία στις 10.2.2016, η οποία υποτίθεται ότι έδινε λύση στο πρόβλημα αλλά αμέσως μετά την απέσυρε, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να απέχουν οι εξεταστές από τις εξετάσεις.

Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να υπάρξει άμεσα μια μόνιμη και βιώσιμη λύση, που να καλύπτει την αποζημίωση των εξεταστών, με την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης για να αρθεί το αδιέξοδο.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

Προς:

Κύριο Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ: «Αποχή των εξεταστών από τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων»

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Εδώ και ένα περίπου μήνα έχουν σταματήσει οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται διπλώματα οδήγησης, λόγω της αποχής των εξεταστών από τα καθήκοντά τους, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει, έχει τις εξής δυσμενείς επιπτώσεις:

– Απώλεια εσόδων για το δημόσιο, αφού υπολογίζεται ότι εισπράττονται 43 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα παράβολα για τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών.

– Απώλεια εσόδων και πάγωμα κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας για τις σχολές οδηγών, την ώρα που η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών καλείται να είναι συνεπής στις φορολογικές και ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.

– Κλίμα αναστάτωσης στους υποψηφίους οδηγούς, που κατέβαλλαν ήδη χρήματα, αλλά δεν μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Κάποιοι, μάλιστα, εξ αυτών έχουν άμεση ανάγκη απόκτησης διπλώματος, είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για να αναζητήσουν εργασία.

Η καταβολή της αποζημίωσης στους εξεταστές, οι οποίοι αποτελούν, ταυτόχρονα, υπαλλήλους του Υπουργείου Μεταφορών και των Περιφερειών, διεκόπη με το Ν.4354 του 2015, με την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων να ενεργοποιείται από την 1.1.2016.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση, όφειλαν να είναι προετοιμασμένες και να δώσουν την κατάλληλη λύση στο πρόβλημα που γνώριζαν ότι θα δημιουργηθεί, αφού οι ίδιοι νομοθετούσαν.

Αντί, όμως, να δώσουν άμεση και βιώσιμη λύση επέλεξαν τους αυτοσχεδιασμούς. Κατέθεσαν τροπολογία στις 10.2.2016, η οποία υποτίθεται ότι έδινε λύση στο πρόβλημα, αλλά αμέσως μετά την απέσυραν.

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να διαιωνίζεται και πρέπει να υπάρξει άμεση λύση για να μπορούν να διεξάγονται οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών και να τερματιστεί η αναστάτωση.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται  οι Κύριοι Υπουργοί

 

  1. Για ποιο λόγο, αν και γνώριζαν το πρόβλημα, δεν προχώρησαν στη θεσμοθέτηση μόνιμης και βιώσιμης λύσης που να καλύπτει την αποζημίωση των εξεταστών, με την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα για να αρθεί το αδιέξοδο και να σταματήσει η απώλεια δημοσίων εσόδων, λόγω της μη διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης;

 

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
 

1.

 

Κόνσολας Μάνος

 

 

Ν. Δωδεκανήσου

 
 

2.

 

Καραμανλής Κώστας

 

 

Ν. Σερρών

 
 

3.

 

Κεφαλογιάννη Όλγα

 

 

Α΄ Αθηνών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.