ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συνεργασία ΠΝΑΙ/ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ – Πλημμυροπαθείς – Μεταναστευτικό

Εύσημα του Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου σε συμπολίτες μας για το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης

 Τον κ. Ανδρέα Χαλκιόπουλο, εκπρόσωπο της εταιρείας υγρών καυσίμων Silk Oil και την κα Ελένη Πάππου, εκπρόσωπο της εταιρείας Πάππου ΑΕ, δέχθηκε την Παρασκευή στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά για την κοινή πρωτοβουλία στήριξης της δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου, παρόντος και του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας κ. Ηλία Ζωγραφίδη.

 Νωρίτερα, ο κ. Χαλκιόπουλος και η κα Πάππου παρέδωσαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο τρόφιμα συνολικής αξίας 4.000 ευρώ. Μέσα από την δράση της Silk Oil «Η κίνηση μετράει», που υλοποιήθηκε κατά το διάστημα 15/12/2014 έως 31/03/2015, στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης της εταιρείας, συγκεντρώθηκαν 3.000 ευρώ  με τα οποία αγοράστηκαν τρόφιμα  σε τιμές κόστους  από την εταιρεία Πάππου ΑΕ., η οποία προσέφερε επιπλέον άλλα 1.000. Ευρώ.

 Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, εξήρε την κοινωνική ευαισθησία των δύο επιχειρήσεων, που με ανεπτυγμένο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, σπεύδουν να στηρίξουν μια κοινωνία που έχει λυγίσει υπό το βάρος της κρίσης.

 «Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας να υποδεχόμαστε τον κ. Ανδρέα Χαλκιόπουλο, εκπρόσωπο μιας μεγάλης τοπικής επιχείρησης, για την οποία είμαστε υπερήφανοι, την Silk Oil, που σχεδίασε μια ειδική δράση μέσα από την οποία συγκέντρωσε ένα σημαντικό ποσό, που διέθεσε για την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και την κα Ελένη Πάππου, εκπρόσωπο της εταιρείας Πάππου ΑΕ, η οποία σταθερά, χρόνια τώρα στηρίζει την λειτουργία αυτής της δομής» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε: «Διανύουμε μια περίοδο έντονης ανησυχίας και αβεβαιότητας, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει από το  να αναγνωρίσουμε και να επιβραβεύσουμε τις συμπεριφορές αυτές, που έρχονται να στηρίξουν μια κοινωνία γονατισμένη, και αυτό γίνεται συστηματικά στον τόπο μας από ανθρώπους που έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Το “ευχαριστώ” μας σε αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να ακούγεται τυπικό, όμως είναι εξαιρετικά ουσιαστικό, διότι χωρίς την δική τους ευαισθησία, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε το εύρος της δραστηριότητας που οι κοινωνικές ανάγκες επιβάλλουν, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Οι ανάγκες είναι δυστυχώς πολύ μεγάλες Μακάρι να μην είχαμε την ανάγκη των συμπατριωτών μας, που βοηθούν με ένα τρόπο που είναι πραγματικά εντυπωσιακός».

 Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης  ευχήθηκε να υπάρξει σύντομα ανατροπή αυτής της ζοφερής πραγματικότητας: «Θέλω να πιστεύω ότι θα έρθουν σύντομα οι καλύτερες μέρες που όλοι περιμένουμε και στιγμές σαν την σημερινή θα τις θυμόμαστε απλά και μόνο για να κρατάμε ζωντανό στην μνήμη μας το πώς λειτουργεί μια κοινωνία αλληλεγγύης και συνεργασίας, όπου ο ατομικισμός υποβαθμίζεται και προέχει το συνολικό καλό. Είναι βαθιά η υποχρέωσή μας απέναντι στους συμπατριώτες μας, τον κ. Χαλκιόπουλο και την κα Πάππου. Ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” εκ μέρους όλων των ωφελουμένων από την δική τους ευαισθησία».

 Ο κ. Ανδρέας Χαλκιόπουλος είπε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες με αυτή που υλοποιήθηκε για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ρόδου θα αναληφθούν σύντομα και σε άλλα νησιά όπου δραστηριοποιείται η Silk Oil. «Σκοπός μας είναι να παρακινήσουμε και άλλες εταιρείες να προσφέρουν για το κοινό καλό» ανέφερε.

 Από την πλευρά της η κα Πάππου ανέφερε: «Η εταιρεία Πάππου ΑΕ είναι όλα αυτά τα χρόνια κοντά στον συνάνθρωπο και συμπολίτη. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε, στις δύσκολες μέρες που περνάμε και πολύ περισσότερο σε μέρες αγάπης» 

Τις ευχαριστίες του προς τον κ. Χαλκιόπουλο και την κα Πάππου για την προσφορά τους στο κοινωνικό παντοπωλείο εξέφρασε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας κ. Ηλίας Ζωγραφίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη το Κοινωνικό Παντοπωλείο διαρκώς αυξάνεται, συνεπώς είναι επιβεβλημένα χρήσιμο να υπάρχουν τέτοιου είδους χορηγίες. Σημείωσε σε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηρίζεται από προσφορές σχολείων, επιχειρήσεων και ιδιωτών, καθώς και με ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

unnamed_3 unnamed4

Γ. Χατζημάρκος: «Θα προχωρήσει κανονικά η συνεργασία μας με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ»

 Κανονικά θα προχωρήσει η συνεργασία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που ενέκρινε προσφάτως  το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 Αυτό αποφασίστηκε στην διάρκεια συνεργασίας που είχε το πρωί της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου με εκπροσώπους της εταιρείας, μετά το ζήτημα που προέκυψε, όταν ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζήτησε την πιστοποίηση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ από την Πυροσβεστική Ακαδημία, προκειμένου να εγκρίνει την Προγραμματική Σύμβαση.

 Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Ευστρατίου ο νομικός σύμβουλος της ΠΝΑΙ κ. Γιώργος Φιλιππάκος, ο προϊστάμενος των Διοικητικών Υπηρεσιών της ΠΝΑΙ κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, εντεταλμένος σύμβουλος κ. Αγαπητός Πάλλας και εκπρόσωποι των εργαζομένων στην εταιρεία.

 Όπως δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Περιφερειάρχης, η συνεργασία Περιφέρειας και ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ θα συνεχιστεί κανονικά, με την διαφοροποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης στο επίμαχο σημείο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισής της από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για να λάβει την απαιτούμενη πιστοποίηση από την Πυροσβεστική Ακαδημία, προκειμένου το δυναμικό της εταιρείας να μπορέσει να συμμετάσχει στο έργο της πυρόσβεσης.

 Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος, επιβεβαιώνοντας την πολιτική βούλησή του να συνεχίσει η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ το έργο της, δήλωσε:  «Εμείς θα προχωρήσουμε κανονικά, διαφοροποιώντας το περιεχόμενο της Προγραμματικής Σύμβασης. Μάλιστα,  αποφασίσαμε  και την αύξηση του προϋπολογισμού για την σχετική δράση, προκειμένου να ξεκινήσει η συνεργασία μας το συντομότερο δυνατόν, μόλις δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις,   και με τρόπο αποτελεσματικό για τις ανάγκες του τόπου».

unnamed (7)

Γ. Χατζημάρκος για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών: «Κάναμε ό,τι έπρεπε, περιμένουμε την εκταμίευση των κονδυλίων από το ΥΠΟΙΚ»

 Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ολοκληρώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2013. Το μόνο που απομένει είναι η εκταμίευση των κονδυλίων από το Υπουργείο Οικονομικών.

 Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ερωτηθείς στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον χρόνο αποζημίωσης των πληγέντων και τόνισε ότι από πλευράς της Περιφέρειας έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει.

 «Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε. Το μόνο που απομένει είναι η Διεύθυνση χρηματοοικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών να εκταμιεύσει τα χρήματα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

 Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχει πολύ συχνή επικοινωνία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Υπουργείο Οικονομικών και το γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης της εκταμίευσης των χρημάτων.

 Οκ. Χατζημάρκος συνέδεσε την χρονική καθυστέρηση που σημειώνεται, με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας: «Δεν λειτουργούμε πια στο ίδιο οικονομικό περιβάλλον του 1980 ή του 1990» ανέφερε. «Θέλω να πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται την δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, πόσο κρίσιμη είναι η περίοδος που διανύουμε και πως το επόμενο δίμηνο μπορεί να καθορίσει όχι πλέον την πορεία, αλλά την ιστορία αυτής της χώρας»  .

Συνάντηση Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Εσωτερικών για το μεταναστευτικό

Σκληρή γλώσσα από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την στάση του ελληνικού δημοσίου

  Με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση συναντώνται αύριο Σάββατο οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, με αντικείμενο συζήτησης τις μεταναστευτικές ροές που έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα.

Στην συνάντηση αυτή, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος πρόκειται να καταθέσει δέσμη συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων, με στόχο το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού, του πολιτισμού και του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή,  σε συνάρτηση με την επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν τα νησιά από το ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό κύμα.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την κρισιμότητα του προβλήματος, δεδομένου ότι, αυτή την ώρα, στην Κω βρίσκονται 700 άνθρωποι, στην Λέρο 400 άτομα και 300 άτομα  στην Σύμη.

 Οι άξονες της πρότασης που θα καταθέσει ο κ. Χατζημάρκος στην αυριανή σύσκεψη είναι οι εξής:

  • Ανθρώπινο δυναμικό για την ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας
  • Υλικοτεχνική Υποδομή
  • Συμβολή του Πολεμικού ναυτικού στην φύλαξη των συνόρων
  • Μετακίνηση στα νησιά του Αιγαίου των συνοριοφυλάκων του Έβρου, ο ρόλος των οποίων υποβαθμίστηκε μετά την κατασκευή του φράχτη.
  • Κρατική χρηματοδότηση για τις δομές και τις διαδικασίες πρώτης υποδοχής.
  • Το ελληνικό δημόσιο, ως ιδιοκτήτης του 1/3 της ακίνητης περιουσίας της Δωδεκανήσου, να παράσχει τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας

Αναφερόμενος στο βάρος που καλούνται να σηκώσουν τα νησιά, ο κ. Χατζημάρκος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε:

«Κινούμαστε σε όρια που υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντοχές μας και δημιουργούνται καταστάσεις που έχουν επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από την πρώτη στιγμή επεδίωξε να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε το θέμα με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, ποτέ δεν μπήκαμε στον πειρασμό να το αξιοποιήσουμε πολιτικά, δεν έχουμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, είμαστε ρεαλιστές, καταλαβαίνουμε την οικονομική  κατάσταση της χώρας, από εκεί και πέρα όμως, έχοντας πάντοτε ως πρώτη προτεραιότητα τον ανθρωπισμό, τον πολιτισμό και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, οφείλουμε να προφυλάξουμε και να στηρίξουμε τον τόπο μας, ο οποίος σήμερα βυθίζεται σε προβλήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνος του. Οφείλουμε να απαιτήσουμε από την κεντρική πολιτεία να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί ούτε κατ’ ελάχιστον».

 Όσον αφορά την σύσκεψη που έγινε προσφάτως στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε ότι οι τέσσερις άξονες στους οποίους κατέληξε, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, από εκεί και πέρα όμως είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν. «Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε την ανταπόκριση που πρέπει να έχουμε, ώστε να αισθανθούμε και εμείς δικαιωμένοι, για τον υπεύθυνο τρόπο που έχουμε κινηθεί μέχρι σήμερα. Εμείς, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να στηρίξουμε τον τόπο μας αλλά και να είμαστε αξιοπρεπείς, στον τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων όπως αυτές που βιώνουμε».

 Συνάντηση με τον Δ. Αβραμόπουλο

 Ο Περιφερειάρχης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη για το πρόβλημα το τελευταίο διάστημα, είπε ότι «η κινητικότητα που υπάρχει είναι θετική, στον βαθμό βεβαίως που θα καταλήξει σε υλοποιήσιμες αποφάσεις», ενώ για την συνάντησή του με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο είπε ότι ο χρόνος που θα γίνει, θα οριστεί την προσεχή εβδομάδα.

Σκληρή γλώσσα για το ελληνικό δημόσιο

 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζημάρκος στην στάση του ελληνικού δημοσίου, που ενώ είναι ο ιδιοκτήτης μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας στα Δωδεκάνησα, εν τούτοις επιμένει να ζητά από την αυτοδιοίκηση χώρους για την προσωρινή  φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.

Με σκληρή γλώσσα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση για την ανεύρεση ακινήτων για τους χώρους φιλοξενίας, όταν είναι γνωστό ότι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στην Δωδεκάνησο, είναι το ελληνικό δημόσιο:

«Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να σταματήσει να ζητάει την δική μας συνδρομή για την διάθεση ακινήτων, με ένα τρόπο που μοιάζει με ζητιανιά και μετάθεση ευθυνών, όταν είναι ο ιδιοκτήτης του 1/3 της επιφάνειας της Δωδεκανήσου. Διότι, είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίξουμε την συζήτηση για το πώς βρέθηκε αυτό το κράτος να έχει στην κατοχή του το 1/3 της Δωδεκανήσου. Είναι περιουσία που την βρήκε από τον Ιταλό κατακτητή ο οποίος την δήμευσε. Εάν θέλει το ελληνικό κράτος σήμερα να λέει ότι είναι ένα πολιτισμένο κράτος και διαφέρει από τον Ιταλό κατακτητή, οφείλει να έχει και διαφορετικές συμπεριφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα. Καθαρές κουβέντες. Δεν μπορεί η δημόσια περιουσία σε αυτόν τον τόπο να είναι μόνο αντικείμενο τροφοδοσίας με χρήματα των κρατικών ταμείων. Η δημόσια περιουσία οφείλει πρώτα από όλα να υπηρετεί τον τρόπο αυτόν και τις ανάγκες του» ανέφερε. 

Το θέμα των μεταναστευτικών ροών θα συζητηθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα γίνει σε  νησί της Δωδεκανήσου, καθώς η Δωδεκάνησος είναι εκείνη που υφίσταται κατά κύριο λόγω το πρόβλημα. 

allaksogolies.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.