ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Κοιμηθείτε στο πλάι γιατί… «καθαρίζει» ο εγκέφαλος

Έχουμε αναφερθεί ξανά στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που παίζει ο ύπνος στην υγείας μας και την ψυχολογία μας. Εξίσου σημαντικό ρόλο όμως -ειδικά στη λειτουργία του εγκεφάλου μας- παίζει και η στάση του σώματός μας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίσθηκε στη μελέτη πειραματόζωων, όσοι κοιμούνται στο πλευρό τους, αριστερό ή δεξί, πιθανώς μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών παθήσεων, επειδή διευκολύνουν τον εγκέφαλό τους να αποβάλει τις περιττές χημικές ουσίες που συσσωρεύονται σε αυτόν, στη διάρκεια της μέρας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έλεν Μπενβενίστε του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναδημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χρησιμοποίησαν τεχνολογ 000033F9 ία μαγνητικής απεικόνισης (MRI) και άλλες μεθόδους για να μελετήσουν την κίνηση των υγρών καθαρισμού του εγκεφάλου, ενόσω τα τρωκτικά είχαν αναισθητοποιηθεί και κοιμούνταν σε διάφορες στάσεις (στο πλευρό, ανάσκελα, μπρούμυτα).

Η συγκριτική μελέτη έδειξε ότι η καλύτερη στάση ύπνου, τουλάχιστον όσον αφορά τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό του εγκεφάλου από τα «απόβλητα» του μεταβολισμού, είναι στο πλευρό. Ίσως γι’ αυτό ενστικτωδώς η στάση αυτή είναι η πιο δημοφιλής μεταξύ των ανθρώπων και των περισσότερων ζώων.

Μεταξύ των ουσιών που αποβάλλονται ευκολότερα, είναι οι πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδές και ταυ, που γίνονται επικίνδυνες, όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, οδηγώντας στη δημιουργία «πλακών» και τελικά Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως πως τα ευρήματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν και στους ανθρώπους, κάτι όμως που θεωρούν πολύ πιθανό.

Tip: Είναι σημαντικό να μην κοιμάστε μόνο από τη μία πλευρά, αλλά και από την άλλη. Κάνει καλό στην επιδερμίδα σας! 

zougla.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.