ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Video – Κλήδονας 2013 στην Παστίδα από το “Καμάρι” – Έκαψαν τα στεφάνια τηρώντας το έθιμο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «Καμάρι» πραγματοποίησε για ακόμη μία φορά το κάψιμο των στεφανιών της Πρωτομαγιάς την Κυριακή 23 Ιουνίου 2013. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Παστίδας.

DSCF7819

Σε μία όμορφη βραδιά και κάτω από την μεγαλύτερη Πανσέληνο της χρονιάς, τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς μετατράπηκαν σε μία όμορφη φωτιά όπου μικροί και μεγάλοι συνεχίζοντας το έθιμο πήδησαν ξανά και ξανά πάνω από την φωτιά.

DSCF7849

Ο Κλήδονας  είναι ένα ωραίο μαντικό έθιμο που αρχίζει στις 23 Ιουνίου και τελειώνει στις 24 Ιουνίου, ημέρα αφιερωμένη στο γενέθλιο του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου . Αποκαλείται του Αϊ Γιαννιού του Κλήδονα και έχει την προέλευση του στην Ελληνική Αρχαιότητα . Τα στεφάνια της πρωτομαγιάς , ρίχτηκαν στην φλόγα που φώτισε την καλοκαιριάτικη αυτή νύχτα.

DSCF7893

Το έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων συμπίπτει με την έλευση του θερινού ηλιοστάσιου, ουσιαστικά με την υποδοχή και την κορύφωση του καλοκαιριού, αφού πρόκειται για την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, γεγονός που οι Έλληνες πάντοτε γιόρταζαν πανηγυρικά.

Οι φίλοι που σερφάρουν στο διαδίκτυο μπορούν να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες μας μέσω της ιστοσελίδας μας www.kamari-pastida.gr διαβάζοντας τα δελτία τύπου-ανακοινώσεις και βλέποντας φωτογραφίες ή video απ’όλες τις εκδηλώσεις μας & στο Facebook (Καμάρι Πολ.Συλ.Παστίδας Ρόδου) καθώς και στο Youtube https://www.youtube.com/user/kamaripastida   

 DSCF7902

 

 allaksogolies.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.