ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Κική Τσακίρη: “Ένα μαγικό κουδούνι”…

“Πριν 5 χρόνια άρχισε να εξαφανίζεται και η τελευταία μυική δύναμη στο δεξί χέρι. Στην νόσο του κινητικού νευρώνα συντελείται σε ορισμένα άτομα, η απώλεια της μυικής δύναμης, πολύ αργά. Το μαρτύριο της σταγόνας στην περίπτωση μου διήρκησε 15 χρόνια. Συνήθως μέσα σε 3 χρόνια καταλήγει το άτομο.
Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί ένα κουδούνι που να συμβαδίζει με την μηδαμινή σχεδόν μυϊκή δύναμη του δεξιού χεριού. Την έρευνα ανέλαβε η νυν σύντροφος του συζύγου μου. Βρήκε στην Φινλανδία, ρωτώντας πας στην πόλη, ένα μαγικό κουδούνι αμερικάνικης κατασκευής, 280 ευρώ, που με την ελάχιστη δύναμη που έχω ακόμα, μπορώ να το χτυπώ. Θα την ευγνωμονώ αιώνια γιαυτό. Είναι ο άψυχος έρωτας μου, ένα εργαλείο που μου επιτρέπει να’ μαι τις νύχτες μόνη με τον εαυτό μου, χωρίς την παρουσία άλλου στο δωμάτιο. Συνδέεται μ’ένα ασύρματο ηχείο που τοποθετείται στο διπλανό δωμάτιο όπου βρίσκεται ο εκάστοτε νοσηλευτής.
Η επαφή μόνο με τον εαυτό μου, σημαίνει πολλά.
Ταξίδι στα όνειρα, η απόλυτη σιωπή γα προσευχή, ελεύθερο κλάμα χωρίς την σπαστική ερώτηση “γιατί κλαις”, ανασκόπηση της μέρας, τα λάθη, τις ελλείψεις, σχεδιασμός των υποχρεώσεων μιας μονογονεϊής οικογένειας, απόλαυση των τραγουδιών της ΕΡΑ, το χάδι του φωτός το χάραμα, το άκουσμα κελαηδημάτων των πουλιών, μόνιμοι κάτοικοι του κήπου, βουτιά στα όνειρα με αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πεθάνει, συνήθως το χάραμα.
Χωρίς συλλογική και ατομική ελευθερία δεν αξίζει η ζωή.
Προχτές χάλασε το κουδούνι και ήταν ένας θάνατος ακόμα για μια μέρα.
Χτες το’φτιαξαν και πήγε η καρδιά στην θέση της, ώσπου να με εγκαταλείψει και το τελευταίο ίχνος μυών.
Η μεγαλύτερη κρίση δεν είναι ότι δεν έχουμε τον επιούσιο, αλλά οι αδυναμίες μας. Πχ τσιγάρο, αλκοόλ ναρκωτικά εγωπάθεια, ναρκισσισμός, πλεονεξία και το αποκορύφωμα, η μεγέθυνση των προβλημάτων μας, αντί στην εστίαση του απλού και του ωραίου ό,τι φέρνει η μέρα.
Ντριν ντριν το καμπανάκι χτυπά σε όλα τα επίπεδα.
Μην έχουμε βουλωμένα αυτιά.”

 

  • [Η Κική Τσακίρη είναι θύμα της Νόσου ALS ή του Κινητικού Νευρώνα (Πλάγια Μυοατροφική Σκλήρυνση). Η Νόσος του ALS είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστκή ασθένεια που επιτίθεται στους κινητικούς νευρώνες στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό. Η Κική είναι μητέρα τριών παιδιών, της Αναστασίας, της Σεβαστιανής και του Σταύρου και ζει στην Αρχίπολη της Ρόδου. Ο θάνατος των κινητικών νευρώνων που έχει υποστεί, καθιστά αδύνατο για τον εγκέφαλο της να ελέγξει τους μύες ή να στείλει μηνύματα. Είναι οικονομολόγος, με σπουδές στην Φρανκφούρτη, εξειδικευμένη στα θέματα του Κοινωνικού Ταμείου της Ε.Ε.

    Το μόνο που μπορεί να κουνήσει η Κική Τσακίρη είναι τα μάτια της.  Έχει ανάγκη φροντίδας όλο το 24ωρο. Καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι που είναι συνδεδεμένο με ένα μηχάνημα προηγμένης τεχνολογίας που παρακολουθεί την κίνηση του ματιού και με ένα πληκτρολόγιο έχει τη δυνατότητα να γράφει και να σερφάρει στο διαδίκτυο]. 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.