ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Κι όμως, υπάρχει και έβδομη ήπειρος

Μια… κρυμμένη ήπειρο στον Ειρηνικό ωκεανό, που συνδέεται με τη Νέα Ζηλανδία, επιβεβαίωσε μια ομάδα 11 επιστημόνων- ερευνητών μέσα από μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα η Νέα Ζηλανδία και η Νέα Καληδονία είναι στην πραγματικότητα κομμάτι μιας πλάκας του ηπειρωτικού φλοιού έκτασης 4,9 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία είναι ξεχωριστή από την Αυστραλία.

Zealandia1

Η ήπειρος είναι βυθισμένη κατά 94%, κυρίως ως αποτέλεσμα της λέπτυνσης του φλοιού πριν την διάλυσή του. «Η επιστημονική αξία της αξιολόγησης της Zealandia ως ηπείρου είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα επιπλέον όνομα σε έναν κατάλογο. Μια ήπειρος που βυθίζεται ακόμα άθραυστη, την καθιστά πρόκληση και χρήσιμο εργαλείο για την εξερεύνηση της συνοχής και της διάλυσης του ηπειρωτικού φλοιού», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι η Zealandia θα πρέπει να θεωρείται ήπειρος, παρά το γεγονός ότι θεωρίες του παρελθόντος την ήθελαν να απαρτίζεται από ηπειρωτικά νησιά και θραύσματα.

Zealandia2

Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε από την Γεωλογική Εταιρία της Αμερικής, και σύμφωνα με αυτή από τη στιγμή που οι γεωλόγοι υπολογίζουν την Ευρώπη και την Ασία ως μια γιγαντιαία ήπειρο με το όνομα Ευρασία, η προσθήκη της Zealandia αυξάνει στις επτά τις επίσημες ηπείρους.

Το πάχος του φλοιού της νέας ηπείρου κυμαίνεται από 10 έως 30 χιλιόμετρα και έχει περίπου το μέγεθος της Ινδίας. Εκτιμάται ότι αποκόπηκε από την Ανταρκτική πριν από 100 εκατ. χρόνια και από την Αυστραλία πριν από 80 εκατ. χρόνια.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.