ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ
Κέικ τιραμισού

Κέικ τιραμισού

Περιγραφή

Δεν υπάρχουν λόγια… Όσοι το έφαγαν, ξετρελάθηκαν!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 250 γραμ. βούτυρο
  • 4 αβγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 250 γραμ. (1 κουτί) τυρί μασκαρπόνε
  • 1 κούπα καφέ εσπρέσσο δυνατό (2 ταμπλέτες ή 2 μεζούρες)
  • 1,5 σφηνάκι καλούα ή λικέρ καφέ ή κρασί μαρσάλα
  • 4 κούπες φαρίνα κόκκινη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο και όσο πάρει για το πασπάλισμα.
  • 1 βανίλια (προαιρετικά)

Πώς το κάνουμε:

Χωρίζουμε στα αβγά τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάμε για περίπου 5΄ στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο (που είναι σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε. Σε ένα φλυτζάνι βάζουμε τον εσπρέσσο μαζί με την καλούα ή το λικέρ καφέ και 1 κουταλιά γλυκού κακάο. Το προσθέτουμε στο μείγμα. Κοσκινίζουμε τη φαρίνα και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια αν θέλουμε. Παίρνουμε μια ξύλινη κουτάλα και στο μείγμα προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Λαδώνουμε μια φόρμα και προσθέτουμε το μείγμα εκεί. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω-κάτω και αέρας) στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά (φούρνος με φούρνο διαφέρει γι’αυτό ας κάνουμε και το κλασικό κόλπο με την οδοντογλυφίδα). Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως. Το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με κακάο σκόνη.


Λίγα μυστικά ακόμα

Τη συνταγή τη γυρίσαμε σε βίντεο με τη φίλη μου τη Σοφία και μπορείτε να τη δείτε εδώ.

 Όταν κάνετε το κόλπο με την οδοντογλυφίδα κλείστε το φούρνο και αφήστε να ψηθεί με τη θερμοκρασία που έχει ο φούρνος. Το τυρί θέλει ακόμα λίγο χρόνο.

Επίσης μην το ξεφορμάρετε και κόψετε πριν κρυώσει τελείως γιατί χαλάει.

Γίνεται πάντως πολύ αφράτο (πιθανόν λόγω του τυριού μασκαρπόνε) και όχι πάρα πολύ γλυκό. Έχει απίθανη μυρωδιά και γεύση όνειρο! Θα ξετρελαθείτε!

sintagespareas.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.