ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Καζακστάν: λύθηκε το μυστήριο της “ασθένειας του ύπνου”

Δύο μικρά χωριά στο Καζακστάν, εδώ και 2 χρόνια, ταλαιπωρούνται από μια περίεργη ασθένεια, με τους πάσχοντες να κοιμούνται έως και 6 ημέρες συνεχώς. Επιστήμονες φαίνεται, τώρα, ότι έχουν ανακαλύψει την αιτία.

Τον Μάρτιο του 2013 μια μυστηριώδης ασθένεια “χτύπησε” δύο οικισμούς, τους Kalachi και Krasnogorsk, στο Βόρειο Καζακστάν και συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους κατοίκους τους, 2 χρόνια μετά.

Από τότε, οι κάτοικοι των χωριών, άρχισαν ξαφνικά και μαζικά να νιώθουν αδυναμία, να υποφέρουν από πονοκεφάλους, να έχουν μια περίεργη αίσθηση μέθης καθώς περπατούσαν, και να πέφτουν για ύπνo. Μερικοί μάλιστα από τους κατοίκους κοιμόντουσαν έως και 6 συνεχόμενες ημέρες, ενώ όταν ξυπνούσαν είχαν απώλεια μνήμης.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι επιστήμονες που κλήθηκαν να διερευνήσουν το φαινόμενο δήλωσαν στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda: “Τα άρρωστα άτομα φαίνεται να είχαν συνείδηση και μπορούσαν ακόμη να περπατήσουν. Αλλά όλοι στη συνέχεια έπεφταν σε βαθύ ύπνο και ροχάλιζαν και όταν ξυπνούσαν… δεν θυμόντουσαν τίποτα απολύτως”.

Καζακστάν: λύθηκε το μυστήριο της "ασθένειας του ύπνου"

Η ασθένεια επηρέασε τόσο τους μεγάλους όσο και τα μικρά παιδιά και τα ζώα. Μάλιστα, πολλοί από τους πάσχοντες ανέφεραν πως είχαν εφιάλτες και ψευδαισθήσεις, βλέποντας φτερωτά άλογα, φίδια στα κρεβάτια τους κ.α.

Για παράδειγμα, μία κάτοικος από το χωριό Kalachi, η Yelena Zhavoronkova, δήλωσε στην εφημερίδα Vremya ότι η γάτα της μια Παρασκευή βράδυ άρχισε να επιτίθεται στους τοίχους, τα έπιπλα και στο σκυλί της οικογένειας. “Η γάτα αποκοιμήθηκε προς το πρωί και ροχάλιζε σαν άνθρωπος μέχρι το μεσημέρι Σαββάτου. Δεν αντιδρούσε σε τίποτα, ούτε καν στην γατοτροφή”, δήλωσε η  Zhavoronkova.

Η ασθένεια πέρα από τον πολύωρο ύπνο είχε και άλλες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για “εγκεφαλοπάθεια άγνωστης προέλευσης”.

Η απάντηση στο μυστήριο

Τώρα, μετά από συνεχόμενες έρευνες και ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν όλοι οι κάτοικοι, φαίνεται ότι βρέθηκε η αιτία της “μυστηριώδους νόσου”. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει ο Guardian, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Καζακστάν, Berdibek Saparbaev, δήλωσε πως η αιτία κρυβόταν στα κοντινά ορυχεία του ουρανίου.

Πρόκειται για ορυχεία τα οποία βρίσκονται στην περιοχή των χωριών, αν και έχουν κλείσει μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στα ορυχεία προκαλούνται συγκεντρώσεις αυξημένων επιπέδων μονοξειδίου του άνθρακα, τα οποία επηρεάζουν τους κατοίκους.

Καζακστάν: λύθηκε το μυστήριο της "ασθένειας του ύπνου"

Στα ορυχεία, “μερικές φορές συμβαίνει μια συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα”, δήλωσε, συγκεκριμένα, ο Berdibek Saparbaev.

Η εκκένωση των δύο χωριών έχει ξεκινήσει και μέχρι στιγμής οι 68 από τις 223 οικογένειες έχουν μεταφερθεί αλλού.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.