ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Καθήκοντα προέδρου στο ψευδοκράτος ανέλαβε ο Ακιντζί

Πρότεινε την επιστροφή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της

Σε τελετή στη βουλή του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, ο νέος τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ανάλαβε καθήκοντα προέδρου στο ψευδοκράτος «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Στην τελετή ήταν «παρών» ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για θέματα των Τουρκοκύπριων, Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος υποστήριξε τον κ. Ακιντζί στις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν και μελών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Τον κ. Ακιντζί, συνεχάρη τηλεφωνικώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Μ. Ακιντζί, κάλεσε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, «να δείξει την αποφασιστικότητα, την οποία έδειξε την περίοδο του Σχεδίου Ανάν». Διαφορετικά, είπε, οι επόμενες γενιές θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις, σε ό,τι αφορά την λύση και πρόσθεσε ότι η ομόσπονδη Κύπρος θα συμβάλλει στην σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου-Τουρκίας.

Ο κ. Ακιντζί, επανέλαβε την πρόταση για την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, με αντάλλαγμα τη λειτουργία του λιμανιού και του αερολιμένα της Τύμβου. Επίσης, είπε ότι ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης προτείνει το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων και τη λειτουργία των τουρκοκυπριακών δικτύων κινητής τηλεφωνίας στο νότιο κομμάτι και των ελληνοκυπριακών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η οικονομική κρίση και το φυσικό αέριο διευκολύνουν την λύση του Κυπριακού. Επίσης, δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι έτοιμη να μοιραστεί με την ελληνοκυπριακή το νερό, που θα φτάσει σύντομα στην Κύπρο από την Ανατολία.

Newsbeast.gr
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.