ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ
%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%90%cf%86%ce%b9-%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%85

Καταΐφι (βουτύρου)

Υλικά :
1 κιλό καταϊφι
1/2 κιλό καρύδια ψίχα τριμμένη
1/2 κιλό αμύγδαλα ψίχα τριμμένη
2-3 φρυγανιές τριμμένες
1 φλυτζάνι του τζαγιού ζάχαρη
2 μοσχοκάρυδα τριμμένα
7 ασπράδια αυγών
100 γρ. φουντούκι ψίχα προαιρετικώς (γίνεται και με 1 κιλό αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και καβουρδισμένη ελαφρώς)
λίγη κανέλλα σκόνη
1/2 κιλό βούτυρο (περίπου)

Για το σιρόπι :
2 φλυτζάνια του τζαγιού  μέλι
6 φλυτζάνια του τζαγιού  ζάχαρη
5 φλυτζάνια του τζαγιού  νερό
κανέλλα μασούρι
χυμός δύο λεμονιών

Εκτέλεση :

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και ανακατεύουμε σ’αυτή όλα τα υλικά.
Κατόπιν ξαίνουμε το καταϊφι, τυλίγουμε με λίγη γέμιση και τα τοποθετούμε κοντά – κοντά σε βουτυρωμένο ταψί.
Μετά ραντίζουμε με λίγο νερό, ζεματίζουμε με το βούτυρο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο από 1/2 ώρα έως 3/4 προσέχοντας μόνο
να ροδίσουν (χρησιμοποιούμε κατά περίπτωσιν λαδόκολλα).
Όταν κρυώσουν λίγο περιχύνουμε με το σιρόπι που  ήδη έχουμε βράσει (καυτό) και τα σκεπάζουμε.
Μπορεί να γίνει και στρωτό στο ταψί με μισό καταϊφι από κάτω και μισό από πάνω και στη μέση η γέμιση.

Επίσης, μπορούμε να στρώσουμε από κάτω
2-3 φύλλα κρούστας, στη μέση η γέμιση και από πάνω  2-3 φύλλα. Βρέχουμε με λίγο νερό ραντίζοντας και χαράζουμε βαθειά με κοφτερό μαχαίρι, σε τρίγωνα.

 

*** Από το βιβλίο ΚΑΛΟΓΗΡΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Αρχιμανδρίτου  Δοσιθέου ,  ηγούμενου  της  Ι. Μονής  Τατάρνης

ΠΗΓΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.