ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Κάταγμα / διάστρεμμα: Πώς θα δώσετε τις πρώτες βοήθειες

Όταν κάποιος υποστεί κάκωση του οστού, δηλαδή κάταγμα ή διάστρεμμα, εκδηλώνει μία σειρά συμπτωμάτων που εξαρτώνται από τη βαρύτητα της κάκωσης.

Αυτά είναι συνήθως τα εξής:

-Αδυναμία κίνησης του τραυματισμένου μέλους (κάταγμα)
-Οίδημα
-Οξύς πόνος
-Μετατόπιση άρθρωσης (εξάρθρωση)

Όποια και αν είναι η έκταση των συμπτωμάτων, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη βλάβη, είναι απαραίτητη η ακτινογραφία.

Πώς θα δώσετε τις πρώτες βοήθειες

-Ακουμπήστε το τραυματισμένο μέλος σε ένα σταθερό σημείο, φροντίζοντας να βρίσκεται πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα, προκειμένου να περιορίσετε την εξάπλωση του οιδήματος.

-Τυλίξτε πάγο σε μια πετσέτα ή ένα κομμάτι ύφασμα και τοποθετήστε το πάνω στο τραυματισμένο μέλος. Κρατήστε το όσο αντέχει ο πάσχων. Μην ακουμπήσετε τον πάγο απευθείας επάνω στο τραυματισμένο μέλος, γιατί μπορεί να προκληθεί έγκαυμα.

-Μεταφέρετε τον τραυματία στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε ακτινογραφία.

bigstock Splint 813569211

Αν υπάρχει αιμορραγία:

-Ακινητοποιήστε τον τραυματία.

-Αν το τραυματισμένο μέλος και η πληγή που αιμορραγεί καλύπτονται από ρούχα, αφαιρέστε τα με μεγάλη προσοχή, για να μην κουνηθεί καθόλου το τραυματισμένο μέλος.

-Ρίξτε καθαρό νερό στην πληγή, για να την καθαρίσετε.

-Αν έχετε αντισηπτικό, απολυμάνετε την πληγή.

-Προσπαθήστε να ελέγξετε την αιμορραγία με ένα ελαστικό επίδεσμο ή ένα κομμάτι καθαρού υφάσματος. Δέστε την πληγή, αλλά όχι πολύ σφιχτά, γιατί δεν πρέπει να πιέσετε το τραυματισμένο οστό.

Προσοχή: Αν υποψιάζεστε ότι ο τραυματίας μπορεί να έχει χτυπήσει και στον αυχένα ή στη σπονδυλική στήλη, μη δοκιμάσετε να τον μετακινήσετε. Απλώς ακινητοποιήστε τον και καλέστε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Εν τω μεταξύ σκεπάστε τον τραυματία με μια κουβέρτα για να διατηρηθεί ζεστό το σώμα του.

www.onmed.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.