ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Κανταΐφι – Παραδοσιακή συνταγή από την Ιαλυσό Ρόδου

IMG_6084

Τα υλικά είναι :

250 γρ. καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα θρυμματισμένη (όχι πολύ ψιλή)

2-3 φρυγανιές θρυμματισμένες

1 χούφτα ζάχαρη

Κανέλα και γαρύφαλλο τριμμένα

2 κουταλιές της σούπας κονιάκ

1/2 κιλό 


Βούτυρο λιωμένο (για επάλειψη)

 
IMG_6083

Για το σιρόπι:

4 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

2-1/2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

1/2 λεμόνι

IMG_6091

Ανακατεύετε σε μπολ την καρυδόψιχα ή την αμυγδαλόψιχα, την φρυγανιά, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το κονιάκ.

Χωρίζετε το κανταΐφι σε μερίδες, το “ξεμαλλιάζετε” και αρχίζετε να φτιάχνετε το κανταΐφι.

Βάζετε στην μία άκρη του κανταϊφιού μία κουταλιά από τη γέμιση και το τυλίγετε σε ρολό.

IMG_6087

IMG_6089

Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Ζεσταίνετε το βούτυρο και περιχύνετε το γλυκό. Το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο 177 βαθμούς κελσίου επί 30′. Το ξεσκεπάζετε και το αφήνετε να ψηθεί επί 30′ ακόμα. Το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.

IMG_6095

Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζετε. Μόλις αρχίσει να χοχλάζει, υπολογίστε 5 λεπτά. Ρίχνετε το ζεστό σιρόπι σε κρύο γλυκό. Το αφήνετε να κρυώσει τελείως και να το πιει όλο. Αν θέλετε το σκεπάζετε για αν διατηρηθεί η υγρασία του και να μην ξεραθεί.

 

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου Παρασκευής Ατσικνούδα που δεν ζει πια, αλλά την θυμόμαστε πάντα και μέσα από τα γλυκά της.

allaksogolies.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.