ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Κάνει πίσω το Βερολίνο για το “μοίρασμα” του Αιγαίου: “Δεν είπαμε για κοινές περιπολίες απλά για συντονισμό Ελλάδας-Τουρκίας”

Έκανε πίσω το Βερολίνο για το προωθούμενο από αυτό “σχέδιο συνεργασίας” Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο για τις ροές προσφύγων το οποίο επί της ουσίας ήτανε “μοίρασμα” του Αιγαίου, με τον κυβερνητικό εκρπόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να διευκρινίζει σήμερα ότι δεν πρόκειται για κοινές περιπολίες, καθώς γνωρίζουν για τις ελληνικές ευαισθησίες για το θέμα, αλλά για συντονισμό ενεργειών.
 
Αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση κορυφής που διοργανώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας δήλωσε: “Σε αυτή την ανεπίσημη συνάντηση κάποιων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, την Κυριακή, θα πρέπει να γίνουν και σκέψεις για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις όλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μέρος αυτών των αποφάσεων είναι ότι χρειαζόμαστε έναν καλύτερο, αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε αυτό, τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας -δύο μελών του ΝΑΤΟ- στο Αιγαίο παίζουν μεγάλο ρόλο. 
 
Συντονισμός, πιστεύω, είναι εκεί αυτό το οποίο θα έπρεπε να επιδιώξουμε. Ασφαλώς μας είναι γνωστές οι ευαισθησίες στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να επιδιωχθεί συντονισμός κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ όπως την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει κοινές περιπολίες, αυτό είναι κάτι άλλο”.
 
Κληθείς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτός ο συντονισμός στο Αιγαίο, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επισημάνει ότι δεν είναι σε θέση, ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, να περιγράψει με λεπτομέρειες τον συντονισμό μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. “Αλλά ο στόχος, πιστεύω, είναι προς το συμφέρον όλων”, κατέληξε.
 
Φαίνεται πως η σθεναρή στάη της κυβέρνησης απέδωσε και το Βερολίνο αναγκάστηκε να “μαζευτεί”. Όμως με πρώτη ευκαιρία θα επανέλθει, χρειάζεται επαγρύπνηση.

 
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.