ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Και όμως: Το αίμα δηλητηριάζεται από την υπερβολική γυμναστική – Ποια είναι τα όρια

Οτιδήποτε κάνουμε σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία μας και η γυμναστική δεν αποτελεί εξαίρεση.

Άσχημα είναι τα νέα για όσους έχουν μανία με την γυμναστική καθώς έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία έδειξε ότι η υπερβολική καταπόνηση από τη σωματική άσκηση μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Μονάς της Μελβούρνης πήραν δείγματα αίματος από αθλητές πριν και μετά την ολοκλήρωση ενός 24ωρου υπερμαραθώνιου και τα συνέκριναν με δείγματα από μια ομάδα ελέγχου.

Στην πρώτη ομάδα συμμετεχόντων διαπιστώθηκε ότι ενδοτοξίνες –βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό– είχαν διαρρεύσει από το γαστρεντερικό στο αίμα.Όταν περνούν ενδοτοξίνες στο αίμα, τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού πυροδοτούν φλεγμονώδη αντίδραση όμοια με αυτή που παρατηρείται έπειτα από μια σοβαρή λοίμωξη. Ο οργανισμός μας αδυνατεί να διαχειριστεί μια τόσο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση. Εάν η διαρροή ενδοτοξινών είναι υπερβολική, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση του αίματος, τη γνωστή και εξαιρετικά επικίνδυνη σηψαιμία.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η σωματική άσκηση που γίνεται για περισσότερες από τέσσερις ώρες τη μέρα και η συστηματική προπόνηση αντοχής θεωρούνται υπερβολικές μορφές άσκησης.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (της ομάδας του υπερμαραθωνίου) είχαν στο αίμα τους δείκτες όμοιους με αυτούς που παρατηρούνται σε ασθενείς που νοσηλεύονται με σήψη», δηλώνει ο ερευνητής Ρικάρντο Κόστα από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Μονάς. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι βακτηριακές ενδοτοξίνες που διαρρέουν στο αίμα λόγω της υπερβολικής άσκησης ενεργοποιούν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.»

Φυσικά, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στατιστικά, δεν παθαίνουν σηψαιμία όλοι οι μαραθωνοδρόμοι. Η σωστή προπόνηση και η επαρκής προετοιμασία είναι δύο απαραίτητα βήματα ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφική επίδραση. Ο κίνδυνος όμως παραμένει για άτομα που δεν βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση και δεν έχουν προπονηθεί αρκετά. Τα στοιχεία της νέας μελέτης δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση International Journal of Sports Medicine.

www.koolnews.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.