ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Και οι δανειστές στην αναμπουμπούλα χαίρονται: Προστασία πρώτης κατοικίας μόνο για το 25% των δανειοληπτών – Στο “σφυρί” άμεσα 50.000 σπίτια

Έως 50.000 σπίτια θα βγουν άμεσα στο σφυρί μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα σήμερα κυβέρνηση και δανειστές, αφού αποφασίστηκε ότι εξασφαλίζεται σίγουρα μόνο το 25% των σπιτιών των δανειοληπτών με εισοδήματα στα όρια της φτώχειας και μόνο η πρώτη κατοικία. Όποιος δηλαδή έχει δεύτερο σπίτι ή εξοχική κατοικία της χάνει. Για να ανέβει η προστασία της πρώτης κατοικίας στο 60% οι όροι και οι προϋποθέσεις γίνονται πολύ πιο αυστηροί και τα εισοδήματα αυξάνονται αρκετά.

Η απόφαση αυτή που ελήφθη για την πρώτη κατοικία σε καμία περίπτωση δεν είναι κοντά στις κυβερνητικές θέσεις, αλλά κοντά σε αυτές των δανειστών, που μάλλον εκμεταλλεύτηκαν την αναμπουμπούλα που δημιουργήθηκε με τις επιθέσεις στο Παρίσι και πάνε να περάσουν ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν τόλμησε να περάσει ούτε καν η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο μάλιστα αυτό, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος μέχρι την Πέμπτη (σήμερα συνεδριάζει το EuroWorking Group για να επιβεβαιώσει τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών) πέραν των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, προβλέπει και άλλα προαπαιτούμενα, όπως αλλαγές επί τα χείρω για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, πώληση των “κόκκινων” δανείων σε Funds και κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ευελπιστεί να λάβει τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ της δόσης, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά θολά σημεία. Είναι άγνωστο συγκεκριμένα αν τα χρήματα θα έρθουν έως την Δευτέρα, που συνεδριάζει το Eurogroup και ο ESM, αφού πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, ώστε να φανεί ποιες είναι οι ανάγκες τους.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Ποια ακίνητα θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και ποια όχι:

Από πλειστηριασμούς θα εξαιρείται μόνον η πρώτη (ή κύρια) κατοικία, δηλαδή όχι τα εξοχικά ή δευτερεύουσες κατοικίες. Θα την σώσουν το 25% των δανειοληπτών. Δεδομένου ότι στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι από τα 1.200.000 ενεργά δάνεια, δεν εξυπηρετούνται περίπου τα 400.000 και τα 170.000 από αυτά υπάγονται (ή εκκρεμούν να υπαχθούν) στο Νόμο Κατσέλη, θα μπορέσουν να διασωθούν περίπου 150.000-200.000 σπίτια. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον 30.000-50.000 σπίτια θα αλλάξουν χέρια, μέσω πλειστηριασμών.

Αυτόματη και πλήρη προστασία θα απολαμβάνουν μόνον οι πιο φτωχοί. Αυτοί θα επιλεγούν με βάση το εισόδημα και την αντικειμενική αξία του σπιτιού. Θα πρέπει η αντικειμενική αξία του σπιτιού να μην ξεπερνά τις 170.000 ευρώ και το δηλωθέν εισόδημα τα 8.180 ευρώ προκειμένου για άγαμο, ή τα 13.917 για ζευγάρι χωρίς παιδιά, ή 17.278 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, ή τα 20.639 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και άνω. Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν περίπου 100.000 δανειολήπτες (το 25% των κόκκινων δανείων).

Αν οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν να πληρώσουν τίποτε ή ούτε την ελάχιστη δόση, το κράτος ετοιμάζει “κουμπαρά” 100 εκατ. ευρώ για να πληρώσει το ίδιο τα λεφτά των δόσεων στις τράπεζες. Όποιος ξεπερνά έστω και κατά ένα ευρώ τα όρια εισοδήματος και περιουσίας, αλλάζει κατηγορία και απειλείται με πλειστηριασμό. Περίπου 100.000-150.000 δανειολήπτες θα προσπαθήσουν όμως να ενταχθούν στην δεύτερη «ταχύτητα» προστασίας, εφόσον εκπληρούν τα ειδικά όρια που θα προβλεφθούν.

Στη δεύτερη κατηγορία θα ανήκουν όσοι έχουν ελαφρώς υψηλότερα εισοδήματα από την πρώτη και συγκεκριμένα, αν έχουν σπίτι αντικειμενικής αξίας έως 230.000 ευρώ και εφόσον δηλώνουν στην εφορία 13.906 ευρώ προκειμένου για άγαμο, 23.659 ευρώ για ζευγάρι, 29.372 ευρώ για οικογένεια με 1 παιδί ή 35.086 ευρώ για οικογένεια με επιπλέον παιδιά, όσα και αν είναι αυτά (πχ τρίτεκνες, πολύτεκνες κλπ).

Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει αυτόματη προστασία. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να περάσει από ειδικά «τεστ». Προβλέπεται αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (το λεγόμενο “τεστ αποτίμησης περιουσίας”), αν ο δανειολήπτης κριθεί συνεργάσιμος με την τράπεζα, αν πλήρωνε κανονικά πριν την κρίση κλπ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια, έως το τέλος του 2018. Μετά θα υπάρξει αναθεώρηση του συστήματος και των ορίων.

Την δόση θα την συμφωνήσουν διαδικαστικά τράπεζα και δανειολήπτης. Θα εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη αλλά και ως ποσοστό από της τρέχουσας εμπορικής αξίας της κατοικίας. Και τα δύο στοιχεία που καθορίζουν την δόση, θα τα υπολογίζει η τράπεζα (πχ μέσω εμπειρογνωμόνων εκτιμητών, μεσιτών κλπ).

Σε περίπτωση που η τρέχουσα εμπορική αξία είναι –λόγω κρίσης- κατώτερη της αντικειμενικής που είχε συμφωνηθεί στα συμβόλαια αγορά της κατοικίας, τότε και το δάνειο θα προσαρμόζεται σε αυτήν. Άρα το δάνειο θα «κουρεύεται» και θα μειώνεται στην εμπορική αξία αντί της αντικειμενικής στην οποία είχε υπολογιστεί το κάθε ακίνητο.

“Κόκκινα” δάνεια σε ξένα funds

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα μέτρα της νέας συμφωνίας, πλην των ρυθμίσεων για πώληση κόκκινων δανείων σε funds που θα γίνουν νόμος τον Δεκέμβριο και θα ξεκινήσουν να αλλάζουν χέρια από τον Ιανουάριο του 2016.

Τι αλλάζει στις 100 δόσεις:

Αυστηροποιούνται οι όροι της ρύθμισης ώστε να την χάνουν ευκολότερα όσο δεν πληρώνουν στην ώρα τους. Σήμερα ο οφειλέτης αποβάλλεται από τη ρύθμιση σε περίπτωση που δεν εξοφλήσει ή δεν ρυθμίσει σε δόσεις μια νέα τρέχουσα ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα που θα του κοινοποιείται η σχετική ειδοποίηση. Η προθεσμία των 30 ημερών θα μειωθεί στις 15 (ή 20) ημέρες, από τον Ιούνιο του 2016 και, μετά, στις 15 (ή 10) μέρες από τον Ιανουάριο του 2017. Μετά το 2017, θα χάνεται την επόμενη μέρα καθυστέρησης.

Σε δόσεις και μη ληξιπρόθεσμα χρέη:

H πάγια ρύθμιση χρεών των 12 δισ. διευρύνεται και θα μπαίνουν και οφειλές πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες. Αυτό βοηθά όσους βλέπουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν μαζεμένα τα χαράτσια της εφορίας. Και αν δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμα, θα τα εντάσσουν στην πάγια ρύθμιση με τις 12 μηνιαίες δόσεις, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά αίτηση μέσω taxisnet και με μια υπεύθυνη δήλωση για το τρέχον ύψος του μηνιαίου εισοδήματος και των μηνιαίων δαπανών.

Έτσι θα κρίνεται η αδυναμία του να πληρώσει στην ώρα της τις επόμενες οφειλές του. Δηλαδή όποιος οφειλέτης είναι ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων και ταυτόχρονα έχει νέα οφειλή (π.χ. φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ) θα μπορεί να εντάξει το χρέος αυτό στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση. Η διαδικασία αυτή υπάρχει εν μέρει και σήμερα, αλλά χρειάζεται να γίνει στην ΔΟΥ και όχι από το σπίτι μέσω ίντερνετ.

Καταργείται ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση:

Το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται και αντικαθίσταται με άλλα ισοδύναμα μέτρα, με βασικότερο την επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ. Το κουαρτέτο των θεσμών όμως εκτιμά ότι λείπουν 100 εκατ. ευρώ. Προβάλλουν σαν επιχείρημα τον κίνδυνο πτώσης του τζίρου και κατά συνέπεια τη μείωση των εσόδων. Για το σκοπό αυτό, συζητούνται και θα εξειδικευτούν μέσα στις επόμενες ώρες και πρόσθετα άλλα μέτρα που θα καλύψουν τις αποκλίσεις.

Αυτά είναι για αρχή, καθ’ ότι αμέσως μετά οι δανειστές για να δώσουν άλλη δόση θα πρέπει να ισοπεδώσουν το ασφαλιστικό. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, δόσεων και μέτρων που οδηγεί στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού και όλο πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Το ερώτημα είναι αν θα βγει πρώτη η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα. 

 
 f
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.