ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Καθηγητής σε Δανία: “Πουλήστε τα νησιά, δεν συμφέρουν”

Μια πολύ… προχωρημένη ιδέα και άποψη για το μέλλον πολλών αραιοκατοικημένων νησιών της Δανίας εξέφρασε καθηγητής Γέργκερ Μέλερ. Τόσο προχωρημένη που έκανε τους κατοίκους των νησιών αυτών, έξαλλους. Λίγο πολύ, πρότεινε, τα μικρά νησιά με τους λιγοστούς κατοίκους να διατεθούν προς πώληση και να απαλλάξουν τον κρατικό προϋπολογισμό από ένα μεγάλο έξοδο.

Συγκριμένα, και σύμφωνα με την Αγορά, ο καθηγητής Τοπικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Ολμποργκ της Δανίας Γέργκερ Μέλερ, δήλωσε πρόσφατα σε δανέζικη εφημερίδα ότι το κράτος ξοδεύει υπέρογκα ποσά για την παροχή σχολείων και κοινωνικών υπηρεσιών στα μικρά νησιά καθώς και για πλοία για τη μεταφορά των κατοίκων τους.

Γι΄ αυτό, όπως υποστήριξε, μια συμφέρουσα και λογική λύση θα ήταν να πουλήσει η κυβέρνηση της χώρας τα πιο αραιοκατοικημένα, από αυτά, κυρίως όσος έχουν πληθυσμό έως και 25 κατοίκους, σε ιδιώτες, οι οποίοι και θα μπορούσαν να τα μετατρέψουν είτε σε τουριστικά θέρετρα είτε σε πάρκα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξης της χώρας. Ωστόσο, ο καθηγητής παρέλειψε να αναφέρει τι θα απογίνουν οι λιγοστοί κάτοικοι του.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία , από τα συνολικά 403 μικρά νησιά της Δανίας κατοικούνται τα 78. Από αυτά πολλά έχουν λιγότερους από 50 ακτοίκους ενώ σε 18 από αυτά ο πληθυσμός είναι μιρκλότερος παό 10 ακτοίκους.
Πάντως ο Δανός επιχειρηματίας Κρίστιαν Κρούγκερ Σέρενσερ, στον οποίο ανήκει το δανέζικο νησί Τέρο, εκτιμά ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα ενδιαφέρονταν να αγοράσουν κάποια από τα νησιά της χώρας , εφόσον βέβαια αυτό διετίθεντο προς πώληση.  

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.