ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ιταλία: Το διάσημο τουριστικό θέρετρο Cinque Terre θέλει να απαγορεύσει τους… τουρίστες

Με πάνω από 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, οι αρχές στο γνωστό ιταλικό θέρετρο Cinque Terre αναζητούν τρόπος για να περιορίσουν αισθητά τον αριθμό των τουριστών που φθάνουν 

Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση -και δη στην Ιταλία- έχει «χτυπήσει» κάθε οικονομική δραστηριότητα, μεταξύ αυτών και τον τουρισμό, μοιάζει παράλογο μία πόλη να θέλει να αποτρέψει τους τουρίστες να την επισκέπτονται. Και όμως αυτό συμβαίνει στην Ιταλία, στο φημισμένο τουριστικό θέρετρο Cinque Terre, στο οποίο οι αρχές σκέφτονται να βάλουν εμπόδια στους πάνω από 2,5 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή τους.

Το φημισμένο αυτό θέρετρο βρίσκεται στην Ιταλική Ριβιέρα και είναι μία ομάδα πέντε χωριών, τα οποία είναι χτισμένα κυριολεκτικά πάνω στους βράχους. Με το πέρασμα των αιώνων οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν ένα πανέμορφο σύμπλεγμα μιας ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, με τα σπίτια το ένα κολλητά στο άλλο και με μικρά πανέμορφα στενά γεμάτα τα χρώματα της Μεσογείου και την αύρα της Ριβιέρας.

Η θέση τους πάντως ανέκαθεν τους δημιουργούσε προβλήματα (ιδίως με τις βροχές και τις κατολισθήσεις), όμως παρ’ όλα αυτά κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα, αποτελώντας μια από τις πιο σημαντικές τουριστικές ατραξιόν της Ιταλίας.

Όμως η διαμόρφωση των χωριών αυτών είναι ευχή και κατάρα για την τουριστική τους ανάπτυξη. Ιδίως όταν πλέον χρειάζεται να φιλοξενούν ετησίως τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες, που σύμφωνα με τις τοπικές αρχές είναι πολύ πιο πάνω από τον αριθμό που μπορεί να αντέξει η χωροταξία της περιοχής.

Μάλιστα δεν είναι μόνο οι αρχές, αλλά και η τοπική κοινωνία, η οποία βλέπει ότι πέρα από τα καλά του τουρισμού υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος για την δική τους ισορροπία. 

Στην προσπάθειά τους λοιπόν να μειώσουν τον τουρισμό, οι αρχές θα υιοθετήσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό τουριστών ετησίως, οι οποίοι θα χρειάζεται να αγοράζουν ένα ειδικό εισιτήριο online πριν την επίσκεψή τους.

Ο ακριβής αριθμός των τουριστών που θα επιτραπεί μένει να επιβεβαιωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε να ξεκινήσει και η πώληση των εισιτηρίων.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Τα νέα δεδομένα για τους επισκέπτες της περιοχής είναι ότι θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα μονοπάτια και δρόμους κατά την διάρκεια της περιδιάβασής τους στα χωριά, καθώς είναι εμφανές πλέον ότι τα σοκάκια έχουν υποστεί σημαντική διάβρωση από την συχνή και βαριά χρήση από τους τουρίστες.

Ο Vittorio Alessandro, διευθυντής του Εθνικού Πάρκου της Cinque Terra (η οποία έχει αναγνωριστεί και από την UNESCO) δήλωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες για το πόσοι τουρίστες και σε ποιά μονοπάτια μπορούν να περπατήσουν, ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Ο κ. Alessandro είπε επίσης ότι οι κάτοικοι της περιοχής αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μία ανορθόδοξη απόφαση, αλλά επέμεναν ότι ήταν απαραίτητη. «Μοιάζει με μία εκκεντρική ιδέα, ιδίως την στιγμή που όλοι οι άλλοι αναζητούν τρόπους για να προσελκύσουν τουρίστες και να γεμίσουν τα δωμάτια. Όμως εμείς θα πρέπει να μειώσουμε τους τουρίστες μας σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο. Εκτός από τα δυσχέρειες που υπάρχουν με την χωροταξία δημιουργούνται και πολλά άλλα προβλήματα, όπως το θέμα της ασφάλειας των τουριστών, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες με την τόση πολυκοσμία, σημειώνονται δεκάδες κλοπές από πορτοφολάδες και κάθε είδους επιτήδειους».

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.