ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ινδονησία: βύθισε 34 ξένα σκάφη στα πλαίσια… εορτασμών

Τριάντα οχτώ σκάφη, τα οποία είχαν κατασχεθεί για παράνομη αλιεία, ανατίναξε, στις 18 Αυγούστου, η Ινδονησία, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της. Από τα 38 πλοιάρια, τα 34 προέρχονταν από γειτονικά κράτη, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Channel News Asia, τα πλοιάρια προέρχονταν από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία, και η τελετουργική βύθισή τους, σε διάφορα μέρη του νησιωτικού κράτους, ήταν μέρος των εορτασμών για την 70η επέτειο ανεξαρτησίας της Ινδονησίας. Τα σκάφη είχαν συλληφθεί να αλιεύουν παράνομα στα χωρικά ύδατα της Ινδονησίας.

Σε δήλωσή της, η Ινδονήσια υπουργός Θάλασσας και Αλιείας, Susi Pudjiasturi, ξεκαθάρισε ότι η θαλάσσια εθνική κυριαρχία αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διασφάλισης της ενότητας της Ινδονησίας. “Πρέπει να είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι μπορούμε να θριαμβεύσουμε στη θάλασσα, επειδή η θάλασσα είναι το μέλλον του έθνους μας”, είπε η κα Pudjiasturi.

Φωτογραφία: υπουργείο Θάλασσας και Αλιείας της Ινδονησίας
Φωτογραφία: υπουργείο Θάλασσας και Αλιείας της Ινδονησίας

Η πρακτική, πάντως, δεν έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους αξιωματούχους των γειτονικών κρατών του αρχιπελάγους. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ εξέφρασε, σήμερα, τη “βαθύτατη ανησυχία” του, για τη βύθιση πλοιαρίων που ανήκαν σε Βιετναμέζους ψαράδες. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Βιετνάμ έστειλε σχετική διακοίνωση στην Ινδονησία.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του προέδρου Joko Widodo προβαίνει σε τελετουργική βύθιση σκαφών. Στις 20 Μαΐου, άλλα 40 σκάφη βυθίστηκαν με εκρηκτικά, για τον εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Αφύπνισης. Τότε, ανάμεσα στα σκάφη που βυθίστηκαν ήταν και μία βάρκα από την Κίνα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος, πάντως, δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πρακτική, καθώς έχει κηρύξει πόλεμο κατά της παράνομης αλιείας, η οποία, κατά τον ίδιο, έχει ως αποτέλεσμα ετήσιες απώλειες άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χώρα του. Οι αρχές του νησιωτικού κράτους διακηρύττουν, παρά τις αντιδράσεις, ότι η βύθιση σκαφών εμπίπτει στα νομικά τους δικαιώματα.

Πώς γίνεται η βύθιση των σκαφών

Οι ινδονησιακές αρχές αφαιρούν τα καύσιμα από τα πλοία και τα τοποθετούν σε διαφορετικά σημεία του αρχιπελαγικού κράτους, αναφέρει το Mashable. Όταν δοθεί το σύνθημα, κάποια στρατηγικά επιλεγμένα σκάφη ανατινάζονται με εκρηκτικά, ενώ τα υπόλοιπα βυθίζονται με τη χρήση λιγότερο εύφλεκτων μεθόδων.

Φωτογραφία: AFP via Channel News Asia
Φωτογραφία: AFP via Channel News Asia

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα κουφάρια των πλοίων να προκαλέσουν ζημιές σε κοράλλια κατά την κάθοδό τους, βυθίζονται σε σημεία όπου το βάθος ξεπερνά τα 40 μέτρα. Σύμφωνα με τις ινδονησιακές αρχές, τα ναυάγια γίνονται σπίτια για πολλά θαλάσσια είδη στον βυθό, συμβάλλοντας έτσι στην βιοποικιλότητα της περιοχής.

Σημειώνεται ότι οι “εκρηκτικοί” εορτασμοί μεταδίδονται ζωντανά από την τηλεόραση, σε όλη τη χώρα.

www.pathfinder.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.