ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ιμβρος: Ελληνικό Λύκειο πρώτη φορά στο νησί

Η Ομογένεια της Ίμβρου ζει ιστορικές στιγμές, καθώς η Άγκυρα έδωσε τη συγκατάθεση της για επαναλειτουργία του Γυμνασίου που είχε κλείσει το 1964.

 Μετά την επαναλειτουργία του ελληνόφωνου δημοτικού σχολείου το 2013, οι Έλληνες της Ίμβρου ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επαναλειτουργία και Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά από 50 χρόνια η μειονότητα μας θα μπορεί να εκπαιδεύει τα παιδιά της στην Ίμβρο. Θα μπορούν να φέρνουν τα παιδιά τους όσοι θέλουν να επιστρέψουν στη γενέτειρα

Οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» έκαναν δεκτό του αίτημα του Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού Συνδέσμου Ίμβρου και για πρώτη φορά στο νησί θα λειτουργήσει και Λύκειο.

«Είμαστε έτοιμοι από την άποψη των υποδομών. Τα δύο κτίρια χτίστηκαν και είναι έτοιμα» δηλώνει ο λυκειάρχηςΙωακείμ Καμπουρόπουλος που ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση Παιδείας της Τουρκίας  πως έχει γίνει ο διορισμός του.

Το 2014 οι αρχές της Τουρκίας παραχώρησαν το δημευμένο από το τουρκικό Δημόσιο δημοτικό σχολείο στο χωριό των Αγριδίων στην Ίμβρο, το οποίο θα λειτουργήσει ως Γυμνάσιο – Λύκειο.

Το κτίριο παραχωρήθηκε επ’ αόριστον και αμισθί, με μόνο όρο τη λειτουργία του ως σχολείου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Παιδείας και Πολιτισμού ΊμβρουΛάκης Βίγκας, ο οποίος είχε επικοινωνία με την Άγκυρα για το θέμα του σχολείου και ήταν αυτός που έμαθε τα καλά νέα, τονίζει «πως είναι ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή, καθώς μετά από 50 χρόνια η μειονότητα μας θα μπορεί να εκπαιδεύει τα παιδιά της στην Ίμβρο. Θα μπορούν να φέρνουν τα παιδιά τους όσοι θέλουν να επιστρέψουν στη γενέτειρα τους».

Ο κ. Καμπουρόπουλος τονίζει πως υπάρχουν πολλές οικογένειες Ιμβρίων που θα ήθελαν να επιστρέψουν στο νησί τους, όμως βασικό θέμα που τους προκαλούσε δισταγμό ήταν η μη ύπαρξη σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Ξεκινήσαμε την επαναλειτουργία του Δημοτικού και είδαμε ότι χωρίς μέση εκπαίδευση το πείραμα επιστροφής των ανθρώπων στο νησί δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Ήδη πάντως, στο Γυμνάσιο – Λύκειο θα έχουμε 8 μαθητές από 5 οικογένειες που επανεγκαταστάθηκαν στην Ίμβρο…

Πρέπει να μην παραλείψω να ευχαριστήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη στήριξη και την προσθάθεια του…» λέει ο κ. Καμπουρόπουλος.

Το Δημοτικό Σχολείο 'Ίμβρου που ήχησε πάλι με τις φωνές των ελληνόπουλων το 2013
Το Δημοτικό Σχολείο ‘Ίμβρου που ήχησε πάλι με τις φωνές των ελληνόπουλων το 2013

Οι δωρεές

Το σχολείο θα διαθέτει 10 αίθουσες μαθημάτων. Μαζί με τιςκατοικίες των δασκάλων που ολοκληρώνονται κόστισαν περίπου500.000 ευρώ.

Πολλά από τα έξοδα καλύφθηκαν από δωρεές της Μονής Βατοπαιδίου, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, των συλλόγων των Ιμβρίων του εξωτερικού και πολλών άλλων ευεργετών.

Τουρκικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο χορήγησε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα βοηθήματα.

Στην Παναγία της Ίμβρου υπήρχε και σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του οποίου είχαν απαγορεύσει τη λειτουργία οι τουρκικές αρχές το 1964.

Βασική φωτογραφία: Εκκλησιασμός στην κατεστραμμένη ορθόδοξη εκκλησία στην Κάρδαμο (βρίσκεται ανάμεσα από το Κάστρο και το Γλυκύ). Από την ιστοσελίδα της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας Θράκης.

www.thetoc.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.