ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ιερώνυμος: Κατάντια της Ευρώπης η συμπεριφορά της στην προσφυγική κρίση

«Οι ιδρυτές της είχαν στόχο την αγάπη και τη συνεργασία αλλά οι βάσεις αυτές έχουν μετακινηθεί και έχουν πάει στο συμφέρον και την εκμετάλλευση» είπε ο Αρχιεπίσκοπος

Επικριτικός προς την Ευρώπη και τους ευρωπαίους ηγέτες για τους χειρισμούς τους στην προσφυγική κρίση εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στους χώρους του ΟΛΠ όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

«Δεν είναι πλέον η Ευρώπη που έγινε, αλλά η Ευρώπη που κατήντησε. Οι ιδρυτές της είχαν στόχο την αγάπη και τη συνεργασία αλλά οι βάσεις αυτές έχουν μετακινηθεί και έχουν πάει στο συμφέρον και την εκμετάλλευση» είπε ο κ. Ιερώνυμος.

«Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο το πρόβλημα για όλους τους ανθρώπους αλλα μια Ευρώπη πρέπει να δείξει τις αρχές της και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας τόνισε ότι «εμείς πρέπει να απαιτήσουμε να δουν αυτό το πρόβλημα και να μην το βάζουν στις πλάτες ορισμένων μόνο ανθρώπων. Πρέπει αφού είμαστε άνθρωποι και οι άνθρωποι αυτοί είναι αδελφοί μας,  όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε. Λύσεις υπάρχουν πολλές φτάνει μόνο να το θέλουμε. Εκεί είναι η ευχή όλων μας, να βρεθεί κάποια λύση» 

Κατέληξε, τέλος, ότι «η σκέψη μου έρχεται σε αυτό που έχει λεχθεί από πολλές πλευρές ότι η κρίση δεν είναι πρώτα οικονομική αλλά ηθική και πνευματική».

Μαζί με τον κ. Ιερώνυμο βρισκόταν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε τα εξής: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την πόλη του Πειραιά, η παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και όχι μόνο η παρουσία του, αλλά και το μήνυμα το οποίο θέλησε να στείλει  με τις δηλώσεις του πριν λίγο στο λιμάνι, όπου παραμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.  Όλοι μαζί, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε αυτές οι ώρες και οι ημέρες παραμονής τους στο λιμάνι του Πειραιά να γίνουν ευκολότερες για εκείνους. Ευχαριστήσαμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, καθώς και τον κ. Δήμτσα, διότι είναι η δεύτερη φορά που κατεβαίνει στο λιμάνι του Πειραιά μέσα σε μια εβδομάδα, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή»,  προκειμένου να προσφέρει  γεύματα και να βοηθήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε μια σταθερή επικοινωνία και συνεργασία και θα έχουμε συνεργασία και τις προσεχείς ημέρες. Μακάρι να μην χρειαστεί βεβαίως και να παρθούν αποφάσεις στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, που θα βοηθήσουν τη χώρα και τους συνανθρώπους μας. Ωστόσο, αν χρειαστεί ξέρω ότι και η Εκκλησία και η «Αποστολή» θα είναι κοντά μας και αυτό είναι  πολύ σημαντικό. Σε κάθε επίσκεψη εδώ, είτε είναι η Εκκλησία είτε είναι κάποιος άλλος φορέας, αυτό που τονίζουμε είναι η ανάγκη για αλληλεγγύη και βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Ο Έλληνας δείχνει για ακόμα μια φορά τη φιλοτιμία και την ευαισθησία του, αλλά θα πρέπει να έχουμε ως μακροπρόθεσμο γνώμονα, ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απεμπλακούν από τη χώρα μας για να μπορέσουν να φτιάξουν τις ζωές τους εκεί που επιθυμούν».

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.