ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ιερώνυμος: Δικό του θέμα αν θέλει κάποιος να καεί αλλά όχι αποτεφρωτήρια στα νεκροταφεία

Ο Τσίπρας καταλαβαίνει ότι χρειάζεται συνεργασία Εκκλησίας-Κράτους – Για σύμφωνο συμβίωσης: Πρέπει να μπει στο οικογενειακό δίκαιο; – «Λόξα» η μονογονεϊκή οικογένεια, ερχόμαστε, το έγκλημα, να το περάσουμε από τη Βουλή – «Οι πολιτικοί μας πρέπει να πουν: Τι αγαπάω; Την πατρίδα ή το κόμμα;»

Να αναλάβουν τις ευθύνες του όσοι φταίνε για την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος και να πληρώσουν, ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. 

Σε συνέντευξή του στο «Mega Σαββατοκύριακο», ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι όλες αυτές οι χιλιάδες ανθρώπων δεν εγκαταλείπουν από μόνοι τους τα σπίτια τους, αντίθετα υπάρχουν υπαίτιοι που τους «ξεριζώνουν» και υπογράμμισε τη σοβαρότητα του προβλήματος λέγοντας ότι το προσφυγικό είναι το θέμα που θα απασχολήσει τον αιώνα μας. 

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη μανία των τζιχαντιστών να σκοτώνουν μαζικά, είπε ότι δεν είναι μόνο ο ISIS που δολοφονεί αθώους πολίτες. «Και οι Χριστιανοί έκαναν σταυροφορίες και άλωσαν την Κωνσταντινούπολη. Κάθε μορφή φανατισμού είναι επικίνδυνη» τόνισε και συνέχισε: «Ο φανατισμός ωστόσο των τζιχαντιστών, είναι πολύ σκληρός το λέει η θρησκεία τους, θέλουν να αφανίσουν τους άπιστους». Σημείωσε δε ότι «πρέπει να μας προβληματίσει ότι πολλοί τζιχαντιστές είναι ευρωπαίοι».

Για το τζαμί που σχεδιάζεται να ανεγερθεί στην Αθήνα αναρωτήθηκε αν είναι η κατάλληλη στιγμή να χτιστεί και συνέστησε να μην βιαζόμαστε. «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Ο φανατισμός είναι καρπός που φυτρώνει πολύ εύκολα παντού» σημείωσε ο Μακαριότατος. 

Για την ιδιαίτερη σχέση με του με τον πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για μια καλή χημεία που υπάρχει ανάμεσά τους, όπως όμως υπήρχε και με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. 

«Είμαι ανοιχτός με όλους τους ανθρώπους» τόνισε, σχολιάζοντας ωστόσο ότι η πνευματική επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα μετράει χρόνια». 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Ιερώνυμος είπε: «Έφτασε η ώρα που οι πολιτικοί μας πρέπει να πουν: Τι αγαπάω; Την πατρίδα ή το κόμμα; Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν μονοκομματικές κυβερνήσεις.Θα φτάσουμε κι εμείς εκεί, αλλά θα χτυπηθούμε πρώτα»

«Δικό του θέμα αν θέλει κάποιος να καεί αλλά όχι αποτεφρωτήρια στα νεκροταφεία» είπε μεταξύ άλλων

Για το σύμφωνο συμβίωσης ο αρχιεπίσκοπος είπε: «Ο καθένας μπορεί να διαθέσει τη ζωή του όπως θέλει, αλλά δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν οι συνήθειες όλων των ανθρώπων
Πρόβλημα το να θέλει να γίνουν όλοι έτσι».

Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε με παράδειγμα στο γεγονός να έχει τη «λόξα» κάποια, να κάνει παιδί με έναν άγνωστο. Μεγαλώνοντας, το παιδί θα ψάξει να βρει τις ρίζες του κι εκεί, η γυναίκα σκέφτεται ότι έκανε έγκλημα. Και καταλήγει ο αρχιεπίσκοπος: «Κι αυτό το έγκλημα, ερχόμαστε να το ψηφίσουμε στη Βουλή».

«Η Αριστερά έχει δύο πυλώνες: Επανάσταση και προλεταριάτο. Σήμερα πού να τα βρούμε αυτά; Ρομαντισμοί ήταν και πέρασαν. Αυτά τελείωσαν πια. Κοινός στόχος της εκκλησίας και της Πολιτείας είναι να στηρίξουμε τον άνθρωπο. Και οι στόχοι μας συμπίπτουν. Δεν έχει νόημα να μαλώνουμε. Χρειάζεται μια μεγάλη συνεργασία και αυτό το έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας» είπε ο Μακαριότατος. 

Μάλιστα ο κ. Ιερώνυμος, θέλοντας να τονίσει ότι τα περί κόντρας Εκκλησίας-Κράτους δεν νόημα να «τροφοδοντούνται» στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας,  αποκάλυψε και έναν διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό σχετικά με ένα σκίτσο που δώρισαν στον Αρχιεπίσκοπο για τον διαχωρισμό των δύο πλευρών. 
Ο Μακαριότατος ζήτησε τη γνώμη του κ. Τσίπρα για το σκίτσο και έλαβε την εξής απάντηση: «Μακαριότατε μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει Κράτος». 

Για την καύση των νεκρών είπε: Ο λαός μας έχει μια πίστη. Θα συνεχίσουμε να έχουμε την ταφή. Δεν μπορεί ο κ. Καμίνης να κάνει αποτεφρωτήριο στην Εκκλησία. Η Πολιτεία πρέπει να βρει τον τρόπο να το κάνει χωρίς να ενοχλεί τους άλλους. 

Ο Αρχιεπίσκοπος εκλήθη να σχολιάσει και τις απόψεις του συντρόφου του Μηνά Χατζησάββα για το σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια. Ρατσισμός είναι και να απαγορεύεις στην Εκκλησία να λέει την άποψή της, απάντησε ο κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε: Η Εκκλησία λέει για τον γάμο: «Αυτή είναι η πίστη μας». Ο καθένας μπορεί να διαθέσει τη ζωή του όπως θέλει, άλλα δεν είναι δυνατόν να αλλάξει και τις συνήθειες όλων των ανθρώπων. Η Πολιτεία μπορεί να βρει λύσεις στο θέμα, αλλά όχι να υποχρεώσει τους πολίτες να γίνουμε όλοι έτσι. Η προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων πρέπει να γίνει και οικογενειακό δίκαιο; 

Για την πορεία της χώρας ο Αρχιεπίσκοπος είπε: Δεν θα πάμε καλά αν δεν δούμε τι έχει φταίξει και πώς θα συνεργαστούμε. Οι πολιτικοί μας έπρεπε να πουν πριν την κρίση: Τι αγαπάμε περισσότερο, τη χώρα ή το κόμμα; Χρειάζεται συναίνεση, θα πάμε και εμείς εκεί που πάει η Ευρώπη.

Το μήνυμά του για τα φετινά Χριστούγεννα: «Όλοι μας να ζήσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό όπου και αν βρισκόμαστε». 

www.protothema.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.