ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ιδιωτικά σχολεία: Αυξάνονται τα δίδακτρα λόγω επιβολής ΦΠΑ 23%

Τις τελευταίες μέρες λαμβάνουμε πολλά μηνύματα γονέων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Πολλές αντιδράσεις προκαλεί η επικείμενη επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλες τις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς αναμένεται εκτόξευση διδάκτρων, αλλά και πολλά σχολεία φαίνεται να μην αντέχουν και να οδηγούνται σε κλείσιμο.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», αν εφαρμοστεί αυτό, οι γονείς 85.000 μαθητών θα κληθούν να σηκώσουν το επιπλέον βάρος, καθώς θα πρέπει να δώσουν κατ” έτος επιπλέον 1.500-2000 ευρώ.

Ήδη ο ΦΠΑ 23%, ισχύει στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν να υπαχθούν στον ίδιο συντελεστή ιδιωτικά σχολεία, κολέγια και ΙΕΚ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, μιλούν για ένα παράνομο μέτρο, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, βάσει κοινοτικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης υποστηρίζουν  ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τον ΦΠΑ και προειδοποιούν ότι αν ισχύσει το μέτρο, θα κλείσουν αρκετά από αυτά και χιλιάδες μαθητές θα αναγκαστούν να αλλάξουν περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία ξεκινούν από τις 4.500 ευρώ το χρόνο και μπορεί να φτάσουν τις 10.000-12.000 ευρώ. Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 300 σχολεία, τα περισσότερα εκ των οποίων φιλοξενούν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια (επομένως ο πραγματικός αριθμός φτάνει τα 1.100).

Ανατροπές στα δίδακτρα αναμένονται και στα κολέγια, αλλά και τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Στα κολέγια (προ ΦΠΑ 23%), τα δίδακτρα κυμαίνονταν για τα προπτυχιακά από 5.500-8.500 ευρώ τον χρόνο για (3ετείς ή 4ετείς σπουδές) και από 9.000-12.000 ευρώ για τα μεταπτυχιακά που ολοκληρώνονται σε 1 έτος, ενώ για αυτά που τελειώνουν σε 2 έτη από 6.000 ευρώ ανά έτος.

www.juniorsclub.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.