ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Σπέσιαλ πρόταση για Χριστουγεννιάτικο δείπνο

Έφτασαν τα Χριστούγεννα και εμείς σας προτείνουμε τις δικές μας ιδέες για  ένα ζεστό γιορτινό δείπνο. Αυτό είναι σούπα λαχανικών και μυρωδικών για αρχή. Για συνοδευτική σαλάτα προτείνουμε Πράσινη σαλάτα με ρόδι και περνώντας στο κυρίως πιάτο έχουμε χοιρινό μπούτι γλασαρισμένο με μέλι . Τέλος για γλυκό  προτείνουμε ένα γευστικότατο τσιζκέικ με βάση από μελομακάρονο.

Σούπα λαχανικών και μυρωδικών βελουτέ

Υλικά

αρακάς: 1/2 κιλό

κολοκυθάκια πράσινα: 250 γρ.

σπαράγγια: 250 γρ.

φρέσκα μυρωδικά (δυόσμος, μαϊντανός, άνηθος): 3 κουταλιές, ψιλοκομμένα

κρεμμύδι: 1 ψιλοκομμένο

ζωμός λαχανικών: 5 φλιτζάνια

ζάχαρη: 1 κουταλάκι

κρέμα γάλακτος: light 250 ml

ροκφόρ: 100 γρ. λιωμένο

αλάτι: λίγο

πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και τα σπαράγγια από τα σκληρά μέρη τους και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι, προσθέτετε τους κύβους των λαχανικών και τον αρακά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγο.Προσθέτετε το ζωμό, τη ζάχαρη, αφήνετε τη σούπα να πάρει βράση και κατόπιν συνεχίζετε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά για 40΄. Πολτοποιείτε τη σούπα μαζί με τα φρέσκα μυρωδικά στο μπλέντερ και την ξαναβάζετε στην κατσαρόλα.

Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το ροκφόρ και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Ξαναζεσταίνετε σε πολύ σιγανή φωτιά και σερβίρετε με πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

 

Πράσινη σαλάτα  με ρόδι

Υλικά

Για 4-6 άτομα

5 φύλλα μαρούλι πράσινο

6 φύλλα μαρούλι κόκκινο

5 φύλλα μαρούλι σγουρό

Λίγη ρόκα

1 μάνγκο ώριμο κομμένο μικρά κυβάκια

1 ρόδι (σπόρια)

50 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη

Για τη σως

1 κουταλιά σούπας μέλι (όχι πολύ γεμάτη)

2 κοφτές κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσάμικο

4-5 κουταλιές της σούπας παρμέζανα κομμένη πολύ λεπτά και μικρά κομμάτια

λίγο ελαιόλαδο 3 κουταλιές της σούπας

αλάτι

ελάχιστη ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τα φύλλα από τα μαρούλια και τη ρόκα μέτρια (όχι πολύ ψιλοκομμένα) και τα απλώνουμε σε μια πιατέλα.

Από πάνω απλώνουμε το το μάνγκο, το ρόδι και τη φέτα θρυμματισμένη.

Τέλος χτυπάμε πάρα πολύ καλά όλα τα υλικά της σως σε ένα σέικερ και το ρίχνουμε κυκλικά πάνω από τη σαλάτα μας να πάει παντού.

 

Χοιρινό μπούτι γλασαρισμένο με μέλι

Υλικά

2-3 κιλά χοιρινό μπούτι

χυμός 2 πορτοκαλιών

χυμός 2 λεμονιών

5-6 σκελίδες σκόρδο

1/2 φλιτζάνι τσαγιού μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)

λίγο φρέσκο δενδρολίβανο

πατάτες για γαρνίρισμα

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το χοιρινό μπούτι σε γάστρα ή σε ταψί, το ραντίζουμε με το χυμό των πορτοκαλιών και των λεμονιών, αλατοπιπερώνουμε, και το ψήνουμε στον φούρνος στους 220-230°C, για μισή ώρα.

Σκεπάζουμε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο, και αφήνουμε το χοιρινό να ψηθεί για μιάμιση ώρα ακόμα στους 200°C.

Μετά προσθέτουμε το δενδρολίβανο, τις σκελίδες του σκόρδου, τις πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες, αλείφουμε το κρέας με το μέλι, και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρις ότου γίνουν οι πατάτες.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφουμε το κρέας με τα υγρά του με τη βοήθεια ενός πινέλου.

 

Τσιζκέικ με βάση από μελομακάρονο

Υλικά

Για τη βάση

1/2 κιλό μελομακάρονα, τριμμένα στο μούλτι

Για την κρέμα

800 γρ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια

80 γρ. ζάχαρη άχνη

270 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για τη διακόσμηση

καρύδια χοντροκομμένα

μέλι

κανέλα

Εκτέλεση

Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. επάνω σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα).

Ρίχνουμε στο τσέρκι τα τριμμένα μελομακάρονα, τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και τα πιέζουμε με την παλάμη μας, ώστε να γίνουν μια όσο το δυνατόν πιο συμπαγής βάση πάχους 1 εκ.

Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για περίπου 10 λεπτά, και στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Στο επόμενο στάδιο έχουμε την παρασκευή της κρέμας

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Συναρμολόγηση

Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση.

Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα, για περίπου 1 – 2 ώρες.

Αφαιρούμε το τσέρκι και πασπαλίζουμε τη επιφάνεια του τσιζκέικ με χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα και περιχύνουμε με λίγο μέλι.

ΣΕΦ ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΚΥΡΙΛΗΣ

ΚΑΛΆ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΆ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.