ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ιαπωνία: Ολυμπιακά μετάλλια από ανακυκλωμένα κινητά!

Από το συρτάρι με τα άχρηστά σας, στο λαιμό ενός Ολυμπιονίκη! Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας παροτρύνει τους κατοίκους της χώρας να παραδώσουν τα παλιά τους κινητά τηλέφωνα και άλλα ανεπιθύμητα gadgets, προκειμένου αυτά να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή των μεταλλίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Από τον ερχόμενο Απρίλιο θα στηθούν ειδικοί κάδοι σε 2.400 καταστήματα του κυρίαρχου παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, NTT DoCoMo, και σε δημόσιες υπηρεσίες της Ιαπωνίας, με στόχο να μαζευτούν οκτώ τόνοι μετάλλου. Τόσοι υπολογίζεται ότι χρειάζονται για τα 5.000 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια που θα απονεμηθούν στους αθλητές.

Οι πόλεις που φιλοξενούν τους Αγώνες συνήθως ζητούν από ορυχεία να τους δωρίσουν τα υλικά, αλλά η Ιαπωνία εξετάζει μία διαφορετική, πιο συμβολική οδό.  Η Ολυμπιακή Επιτροπή προωθεί την καμπάνια της επισημαίνοντας ότι όλοι οι κάτοικοι της Ιαπωνίας θα αποτελέσουν κομμάτι αυτού του ιστορικού αθλητικού γεγονότος, απλά ανακυκλώνοντας τις άχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές τους. Παράλληλα, βοηθούν τη χώρα και τη διοργάνωση τόσο σε οικονομικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Το 2014 ανακτήθηκαν στην Ιαπωνία 143 κιλά χρυσού, 1.566 κιλά ασημιού και 1.112 τόνοι (!) χαλκού από μικρά ηλεκτρονικά απόβλητα. Στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012 χρησιμοποιήθηκαν μόλις 9,6 κιλά χρυσού, 1.210 κιλά ασημιού και 700 κιλά χαλκού για την παραγωγή όλων των μεταλλίων. Άλλωστε από το 1912 και τους Αγώνες της Στοκχόλμης τα χρυσά μετάλλια δεν είναι πια χρυσά. Είναι ασημένια με μία επίστρωση χρυσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 1,2%.

  
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.