ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

HUNAGLUO, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΟΥΣΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τα μαλλιά είναι πολύ σημαντικά για τις γυναίκες ανά τον κόσμο, καθώς τονίζουν τα χαρακτηριστικά τους, αλλά για τις γυναίκες που ζουν στο χωριό Huangluo της Κίνας, τα μαλλιά τους όχι μόνο ξεχωρίζουν λόγω μήκους αλλά έχουν βραβευθεί κιόλας ως τα μακρύτερα στον πλανήτη.
Στο χωριό ζουν περίπου 82 οικογένειες που ανήκουν στη φυλή Red Yao, ονομασία που οφείλεται στα παραδοσιακά κόκκινα ρούχα τους.
Όπως πολλά άλλα κινέζικα χωριά, έτσι και αυτό απολαμβάνει ένα ελκυστικό φυσικό περιβάλλον, ενώ η αφθονία των αρχαίων παραδόσεων συγκεντρώνει στην περιοχή πολλούς επισκέπτες ετησίως.
Το πιο συναρπαστικό πράγμα που θα συναντήσει κάποιος στο χωριό είναι η εμμονή των γυναικών με τα μακριά μαλλιά λόγω παράδοσης.
Από την αρχαιότητα ήδη τα μακριά μαλλιά αποτελούσαν σύμβολο ομορφιάς και ευεξίας. Το κινεζικό χωριό έχει λάβει πιστοποίηση από τα Ρεκόρ Γκίνες ως το «χωριό με τα πιο μακριά μαλλιά του κόσμου». Μέσο μήκος των μαλλιών των 120 γυναικών του χωριού είναι 1,7 μέτρα, με τα μακρύτερα να υπερβαίνουν τα 2,1 μέτρα. Η τρίχα που αναπτύσσεται με κανονικές συνθήκες μακραίνει 1 με 1,5 πόντο το μήνα και έχει ορισμένη διάρκεια ζωής, συνήθως 5 με 6 χρονιά. Μέτα από αυτό το χρονικό διάστημα οι τρίχες πέφτουν για να αντικατασταθούν από νέες. Τα μαλλιά ανέκαθεν έπαιζαν σπουδαίο ρόλο στη ζωή των γυναικών του χωριού, τόσο πολύ, μάλιστα, που μόνο ο σύζυγος -την ημέρα του γάμου- και τα παιδιά της στη συνέχεια, μπορούσαν να δουν την πλούσια κόμη τους όταν τα άφηναν κάτω.

όλες αυτές οι παλιές παραδόσεις εγκαταλείφθηκαν το 1987, και οι γυναίκες του χωριού πλέον μπορούν να δείχνουν με υπερηφάνεια τα κατάμαυρα μαλλιά τους δημόσια χωρίς να ανησυχούν για τις συνέπειες, αρκεί να τηρούν μια αυστηρή νομοθεσία που ισχύει ακόμη για τις… τρίχες τους. Επιτρέπεται να κόψουν τα μαλλιά τους μόνο μία φορά στη ζωή τους, 16 με 18 ετών, λίγο πριν παντρευτούν, ενώ τα περίτεχνα χτενίσματα που κάνει καθεμία αντιπροσωπεύουν την κοινωνική θέση της κατόχου. Εάν, για παράδειγμα, τα μαλλιά περιστρέφονται γύρω από το κεφάλι της, αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω γυναίκα είναι παντρεμένη αλλά δεν έχει παιδιά. Αν έχει ένα μικρό «κουλούρι» στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, δηλώνει ότι είναι παντρεμένη με παιδιά, ενώ αν φοράει μαντίλι γύρω από το κεφάλι της, τότε ψάχνει για σύζυγο.

Αυτό που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει εύκολα είναι η απίστευτη ομορφιά των μαλλιών τους και το λαμπερό μαύρο χρώμα τους, το οποίο λέγεται ότι οφείλεται στο ειδικό «σαμπουάν» που χρησιμοποιούν για να τα λούσουν: απλό νερό στο οποίο ξεπλένουν το ρύζι πριν το βράσουν. Όλες οι γυναίκες που είναι καλές στο τραγούδι και το χορό, φορούν πάντα τα κόκκινα παραδοσιακά ρούχα και λούζονται σαν σε ιεροτελεστία κατά μήκος της όχθης του τοπικού ποταμού. Όλα αυτά σε αντίθεση με τις νέες συνήθειες των κινέζων αφού η κομμωτική αγορά στην Κίνα παρουσιάζει ετήσια αύξηση πάνω από 15% με κύκλο εργασιών 51 δις δολάρια αφού οι κάτοικοι έχουν φτάσει πάνω από 1 δις 300 εκ. Υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο κομμωτήρια που απασχολούν περίπου 6,5 εκατομμύρια εργαζομένους, ενώ υπάρχουν πάνω από 600 σχολές κομμωτικής. 
Το κούρεμα στην Κίνα κοστίζει ανάμεσα από 15 έως 150 ευρώ, ανάλογα με τις δεξιότητες και τη φήμη κάθε κομμωτηρίου.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.