ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

“Η υποβάθμιση του Άφαντου έχει και ονόματα και χρώμα” – Γράφει ο Γιώργος Νικολής

Γράφει ο Γιώργος Νικολής

Κάτοικος Άφαντου

“Διαβάζω στα ΜΜΕ για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την αξιοποίηση του γκολφ Άφαντου. Ένα γκολφ που χρόνια τώρα παραμένει αναξιοποίητο και που υποβαθμίζει την πρόοδο του νησιού και του Άφαντου αφού αν είχε αξιοποιηθεί καταλλήλως τα προηγούμενα χρόνια, η πρόοδος του Άφαντου θα ήταν διαφορετική από ότι είναι σήμερα.

Το Άφαντου μια από τις μεγαλύτερες κοινωνίες της νήσου Ροδου αν και βρίσκεται στο μέσον των δυο πιο αναπτυγμένων τουριστικά περιοχών της Ροδου, Φαληράκι και Κολύμπια, εντούτοις το Άφαντου σήμερα είναι μια κοινωνία εγκαταλειμμένη και αρκετά υποβαθμισμένη και μάλιστα πολύ πιο υποβαθμισμένη σε σύγκριση με  πριν μερικά χρόνια και σε σύγκριση με άλλες τοπικές κοινωνίες της Ροδου.

Στην υποβάθμιση αυτή αιτία δεν είναι φυσικά μόνο το γκολφ αλλά ευθύνες έχουν και αυτοί που διοίκησαν το Άφαντου τα τελευταία χρόνια με αρχή από δημαρχίας Σάββα Διακοσταματιου όταν ακόμα ήταν δήμος Άφαντου. Αντί να ρίχνουμε λοιπόν τις ευθύνες σε άλλους για την υποβάθμιση της περιοχής μας, ας ρίξουμε και ευθύνες και σε αυτούς που μας διοίκησαν τα τελευταία 7-8 χρόνια στο Άφαντου και εδώ στο άρθρο μου παρουσιάζω μερικά τρανταχτά παραδείγματα και ονόματα των αιτιών της υποβάθμισης του Άφαντου ως περιοχή και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και αρχίζω με το χρονικό διάστημα δημαρχίας Διακοσταματιου που ήταν και η χειρότερη περίοδος που έζησε το Άφαντου και που από την περίοδο αυτή και μετά άρχισε η σταδιακή υποβάθμιση.

Δεν θα αναφερθώ στις αράδες με υποσχέσεις που μοίραζε στους άφαντενους ο Διακοσταματιου προεκλογικά όταν ήταν υποψήφιος δήμαρχος Άφαντου αλλά θα αναφερθώ τι έκανε αυτός και οι μετέπειτα από αυτόν που διοίκησαν το Άφαντου και το έφεραν στην υποβάθμιση που βιώνουμε σήμερα.

Καταρχήν ο Διακοσταματιου δεν έχει να παρουσιάσει ούτε ένα σοβαρό έργο επί θητείας του ως δήμαρχος Άφαντου. Αντιθέτως κορόιδευε τους άφαντενους με υποσχέσεις για κλειστά γυμναστήρια, για αποχετευτικό, για αξιοποίηση του παλιού στρατοπέδου στα Κολύμπια κ.τ.λ. Αυτά που κατάφερε ήταν τα αντίθετα από τις υποσχέσεις του διότι ούτε κλειστό έκανε, ούτε το αποχετευτικό φτιάχτηκε και ούτε τίποτα ιδιαίτερο. Αντιθέτως κατέστρεψε την πρόοδο του Άφαντου αφού όχι μόνο δεν έκανε έργα αλλά ούτε αξιοποίησε τις δυνατότητες που υπήρχαν. Βασικό χαρακτηριστικό η πώληση των εκτάσεων του πρώην δήμου Άφαντου στα Κολύμπια που ενώ έπρεπε να διαθέσει ένα σεβαστό ποσό από τα εκατομμύρια που πήρε από την πώληση αυτών των εκτάσεων για έργα αναβάθμισης της  τοπικής  κοινωνίας  δηλαδή του Άφαντου, αυτός διέθεσε τους πόρους αλλού αφήνοντας το Άφαντου στην μοίρα/υποβάθμιση του.

Αλλά «ανδραγαθήματα» του που συνέβαλαν στην υποβάθμιση του Άφαντου είναι το κλείσιμο της εθνικής οδού Ροδου – Λίνδου όταν ήταν δήμαρχος για να το παίξει «ήρωας» του Άφαντου. Αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσει η αποπεράτωση αυτού του κομματιού που επί μήνες έκλεισε ο Διακοσταματιου και να ταλαιπωρούνται για αρκετούς μήνες, χιλιάδες κόσμος, έλληνες και επισκέπτες από την καθυστέρηση αποπεράτωσης του έργου λόγο των «ανδραγαθημάτων» του Διακοσταματιου. Ούτε την έξοδο από Άφαντου προς Κολύμπια μέσω του μοναστηριού του Άγιου Ανδρέα κατάφερε να κρατήσει με αποτέλεσμα σήμερα οι κάτοικοι του Άφαντου να κάνουν μεγαλύτερη διαδρομή με κόστος, χρόνου, εξόδων και επιβάρυνση του περιβάλλοντος αφού πρέπει να κάνουν μεγαλύτερη διαδρομή για να φτάσουν στον προορισμό τους στα Κολύμπια και στις εργασίες τους.

Αντιθέτως με τον Διακοσταματιου ο άλλος δήμαρχος του διπλανού δήμου Καλλιθέας ο κ. Ιατριδης αυτός κατάφερε και άνοιξαν oλοι οι διέξοδοι από την εθνική οδό σε αντίθεση με εμάς με βασικότερο το κλείσιμο εξόδου του Άγιου Ανδρέα. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά διότι έχουμε και παραδείγματα από χωματερές που μας άφησε ως ενθύμιο της δημαρχίας του, και φυσικά μια γενική υποβάθμιση του Άφαντου και του δημοσίου συμφέροντος.

Συνεχιστής του Διακοσταματιου στην υποβάθμιση του Άφαντου είχαμε τον πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Άφαντου κ. Καλοπητα Ανδρέα ο οποίος ούτε και αυτός κατάφερε κάτι ιδιαίτερο εκτός από κάποιες ασφαλτοστρώσεις  του όπως – όπως που έκανε δυο εβδομάδες πριν τις περασμένες δημοτικές εκλογές , φυσικά για να συγκεντρώσει και ψήφους αφού ήταν υποψήφιος.

Στα «έργα» του κ. Καλοπητα συγκαταλέγεται και η παιδική χαρά που υπήρχε στην παραλία Άφαντου και που ήταν άσχημα διατηρημένη. Και ενώ έγινε αίτηση από εθελοντές να την καθαρίσουν και να την επισκευάσουν, ο κ. Καλοπητας όχι μόνο δεν στήριξε τον εθελοντισμό αλλά ούτε απάντησε καν στους εθελοντές. Αποτέλεσμα είναι σήμερα να μην υπάρχει παιδική χαρά στην παραλία Άφαντου αλλά στην θέση της υπάρχουν σκουπίδια και αγριόχορτα.

Στα έργα υποβάθμισης του Άφαντου του κ. Καλοπητα και του προηγούμενου του Διακοσταματιου υπάρχουν και άλλου είδους «έργα» για τα οποία έχουν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές και αφορούν μεταξύ άλλων το καμπαναριό του Άγιου Τρύφωνα στα Κολύμπια που άρχισε επί δημαρχίας Διακοσταματιου και μέχρι σήμερα έχει στοιχειώσει με τις σκαλωσιές να το περιζώνουν, παραμένοντας κίνδυνος ατυχήματος και δυσφήμισης του πολιτισμού και της εκκλησιάς. Στα «έργα»  τους υποβάθμισης του Άφαντου  να αναφέρω και το δημοτικό γήπεδο Άφαντου το οποίο έχουν έδρα οι ποδοσφαιρικές ομάδες του Άφαντου και που ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου αυτού είναι ο χειρότερος αγωνιστικός χώρος γηπέδου στα Δωδεκάνησα.  Ούτε αυτό το γήπεδο κατάφεραν να διατηρήσουν και γινόμαστε ρεζίλι κάθε φορά που έρχονται φιλοξενούμενες ομάδες με τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου μας.

Σε αυτά συγκαταλέγεται και το θέμα του εθελοντισμού τον οποίο στο Άφαντου οι διοικούντες με πρώτο τον Διακοσταματιου στηρίζουν επιλεκτικά και αναλόγως των συμφερόντων τους. Με τέτοιες συμπεριφορές είναι φυσικό να κάνουν ζημιά και στον εθελοντισμό, ασχέτως αν λένε κάποιοι μεταξύ και αυτών και ο δήμαρχος Ροδου, ότι πρέπει να στηρίζουμε τον εθελοντισμό. Τον εθελοντισμό τον στηρίζεις  φυσικά ανιδιοτελώς κ. δήμαρχε και όχι επιλεκτικά για να εξυπηρετούνται μικροσυμφέροντα και παραδείγματα έχω να τους παρουσιάσω από το Άφαντου αν ο κ. δήμαρχος Ροδου η ο Διακοσταματιου έχουν «απορίες».

Τέλος να μην ξεχάσουμε ότι στην περιοχή Άφαντου υπάρχουν και τρία γνωστά ξενοδοχεία με χιλιάδες τουρίστες  μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο των Κολυμπιών. Δυστυχώς μέχρι τώρα η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να δημιουργήσει ούτε ένα πεζοδρόμιο μερικών εκατοντάδων μέτρων ώστε να μπορούν οι διαμένοντες τουρίστες σε αυτά τα ξενοδοχεία να μπορούν να  πηγαίνουν περπατώντας με ασφάλεια στα Κολύμπια αλλά αναγκάζονται να περπατούν δίπλα και μέσα στα αγριόχορτα και στις βρωμιές χωρίς προστασία. Αποτέλεσμα της μη ύπαρξης πεζοδρομίου είναι και η ζημιά που παθαίνουν οι επιχειρηματίες καταστημάτων της περιοχής, στο κέντρο των Κολυμπιων αφού χάνουν χιλιάδες επισκέπτες από αυτά τα ξενοδοχεία λόγο της μη ύπαρξης πεζοδρομίου. 

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, εδώ ανέφερα μόνο μερικά διότι και μνήμη έχουμε αλλά και δεν είμαστε ηλίθιοι που τρώμε κουτόχορτο για να μας κοροϊδεύει ο κάθε τοπικός πολιτικάντης που διοίκησε το Άφαντου τα τελευταία χρόνια διότι η υποβάθμιση του Άφαντου έχει ονόματα με πρώτο και χειρότερο αυτό του Σάββα Διακοσταματιου και αν έχει κάποιες αντιθέσεις σε αυτά που περιγράφω στο άρθρο μου τότε να το αντιμετωπίσει με δικό του άρθρο σε αυτήν την εφημερίδα/ΜΜΕ και θα του παρουσιάσω περισσότερα παραδείγματα υποβάθμισης του Άφαντου επί θητείας του, η να σιωπήσει για ακόμα μια φορά και να βάλει την ουρά στα σκέλια και να σφίξει δρόμο όπως λέμε στο Άφαντου μη έχοντας ούτε αυτήν την φορά την ικανότητα να αντιμετωπίσει τα γραφόμενα μου .

Κλείνοντας έχουμε και τον νέο πρόεδρο της Δημοτικής ενότητας Άφαντου κ. Λόγγο Εμμανουήλ ο οποίος κάνει κάποιες προσπάθειες μέχρι τώρα για την αναβάθμιση του Άφαντου όμως έχει κάνει και κάποια  σοβαρά λάθη, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να κριθεί πλήρως για το αποτέλεσμα της δικής του θητείας. Και η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Ο χρόνος θα κρίνει και αυτόν τον πρόεδρο και φυσικά ως κάτοικος του Άφαντου που η καθημερινότητα η δική μου, της οικογενείας μου και των υπολοίπων κάτοικων του Άφαντου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο τοπικό συμβούλιο και στον δήμο Ροδου, έχω τις νόμιμες και δικαιολογημένες δημόσιες απόψεις μου για τον τόπο μου.

 Όσο για το χρώμα που αναφέρω στον τίτλο του άρθρου μου, οι Διακοσταματιου, Καλοπητας, ο πρώην δήμαρχος Ροδου κ Κουσουρνας και ο νυν δήμαρχος Ροδου κ. Χατζηδιακος είναι όλοι τους στελέχη του Πασοκ, του κόμματος που κατάστρεψε οσο κανενα άλλο κόμμα την Ελλάδα μας.”

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.