ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Η χελώνα “Λυκούργος” απελευθερώνεται απο το Ενυδρείο Ρόδου

Ο Υδροβιολογικός Σταθµός Ρόδου (Υ.Σ.Ρ.) λειτουργεί από το 1963 σαν Ενυδρείο-Μουσείο και ερευνητική μονάδα του Ελληνικού Κέντρου θαλασσιών Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Ν.Α. Αιγαίου και αποτελεί σηµείο αναφοράς για τη μελέτη του θαλάσσιου οικοσυστήματος γενικότερα και των απειλούμενων υδρόβιων ειδών ειδικότερα.
Μια από τις εθελοντικές δράσεις του Υ.Σ.Ρ. είναι η άµεση και ταυτόχρονα μοναδική σε τοπικό επίπεδο ανταπόκριση σε περίπτωση εκβρασμού νεκρών, τραυματισμένων ή σε δυσχέρεια θαλάσσιων απειλούµενων ζώων (όπως θαλάσσιων χελωνών, κητωδών, Μεσογειακών φωκιών-βλέπε CITES, IUCN, ΕΕ) που προστατεύονται από την Εθνική και Διεθνή νομοθεσία. Λειτουργεί λοιπόν, ως “σταθµός πρώτων βοηθειών” για την ευρύτερη περιοχή της ∆ωδεκανήσου, µε την προσφορά φροντίδας στα χρήζοντα βοήθειας ζώα, από το επιστημονικό προσωπικό του.
Σημαντικό ρόλο στην πολυετή αυτή δράση του Υ.Σ.Ρ. παίζει η άριστη συνεργασία µε το Κεντρικό Λιµεναρχείο Ρόδου και τις Λιμενικές Αρχές των γειτονικών νησιών της Δωδεκανήσου, και στην περίπτωση των θαλάσσιων χελωνών και με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».
Στις 9 Οκτωβρίου 2015, μια ζωντανή αρσενική θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, βρέθηκε με ενδείξεις ασιτίας, χωρίς εξωτερικά τραύματα στο Λιμανάκι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο Ρόδου και μεταφέρθηκε από το προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού Λίνδου στις εγκαταστάσεις του Υ.Σ.Ρ.
Η χελώνα φιλοξενήθηκε σε ειδικό χώρο του Υ.Σ.Ρ. υπό την εποπτεία του κ. Π. Μαργιέ- κτηνιάτρου Α.Π.Θ.- ο οποίος εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες του και κατόπιν καθοδήγησης από ειδικό-υπεύθυνο του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».
Η χελώνα – που ονομάστηκε «Λυκούργος» – ζύγιζε 33 κιλά, το καμπύλο μήκος του κελύφους του είναι 63 εκ. και το καμπύλο πλάτος του 59 εκ. Σήμερα ύστερα από τη συνεχή φροντίδα ζυγίζει 35 κιλά. Στο μπροστινό δεξί του πόδι τοποθετήθηκε το TAG A928/Sea turtle Protection Society-Kifisia-Greece.
Ο «Λυκούργος» μετά την 30ήμερη καθημερινή περίθαλψή του είναι τώρα σε θέση να βρει ξανά το φυσικό του περιβάλλον. Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 09:00, θα αφεθεί ελεύθερος στην παραλία του Ενυδρείου στην πόλη της Ρόδου.
Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σπάνιο αυτό γεγονός, να πλησιάζουν την τοποθεσία πολύ προσεκτικά, χωρίς φωνές και θόρυβο και να κρατούν απόσταση από το ζώο: η χελώνα δεν πρέπει ούτε να ενοχληθεί, ούτε να φοβηθεί, ούτε να στρεσαριστεί!

Ο Προϊστάμενος του Υ.Σ.Ρ.

Δρ. Ανδρέας Σιούλας

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.