ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Η Μόνα Λίζα «ζωντάνεψε» και ανοιγοκλείνει τα μάτια

Το νέο της όνομα είναι «Living Mona Lisa». Το αριστούργημα του Ντα Βίντσι είναι πλέον «ζωντανό», «αναπνέει» και «κοιτάζει» εκείνους που την κοιτάζουν…

Τώρα πια «αναπνέει», το στήθος της πάλλεται και το διάσημο αινιγματικό χαμόγελο της στρέφεται, όπως και το βλέμμα της σε όποιον την κοιτάζει.

Επιπλέον, σουφρώνει τα χείλη…

Και όταν δεν την κοιτά κανείς η Μόνα Λίζα «στέκεται» σα να είναι χαμένη στις σκέψεις της.

Το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, για το οποίο έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, η Μόνα Λίζα, αλλιώς, Πορτραίτο της Λίζα Γκεραρντίνι, συζύγου του Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο, από τα high lights του Μουσείου του Λούβρου, είναι πλέον «ζωντανό».

Η «Living Mona Lisa», η ψηφιακή και διαδραστική εκδοχή του διάσημου πίνακα έγινε πραγματικότητα μετά από εργασία ενός χρόνου, χάρη σε μία ομάδα 40 Γάλλων τεχνικών και καλλιτεχνών. 

Η ομάδα βασίστηκε στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και όπως γράφει η Daily Mail έδωσε στον πίνακα τη δική του «προσωπικότητα».

Ο πίνακας διαθέτει συσκευή που ανιχνεύει την κίνηση, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα video games, συνεπώς μπορεί να ανιχνεύσει τόσο τις κινήσεις όσο και την φυσική παρουσία των θεατών και «να αντιδρά ανάλογα με την διάθεση της», όπως δήλωσε ο Ζαν Κλωντ Εντίν, πρόεδρος του γαλλικού ινστιτούτου που ανέπτυξε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Παρότι, η «Living Mona Lisa» δεν δίνει κανένα νέο στοιχείο για τη γυναίκα που απεικονίζεται, εντούτοις δίνει στους θεατές μία γεύση του πώς ήταν όταν πόζαρε για τον Ντα Βίντσι.

Η προοπτική είναι να γίνει παραγωγή σε διάφορα μεγέθη και format, έτσι ώστε καθένας να μπορεί… να την πάρει μαζί του, ενώ θα κυκλοφορήσει και μία μινιατούρα – κόσμημα.

ΔΕΙΤΕ τη ζωντανή Τζοκόντα ΕΔΩ

www.thetoc.gr

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.