ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Η μεταμόρφωση της Χιροσίμα, 70 χρόνια μετά

Δείτε φωτογραφίες της ιαπωνικής πόλης μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας και σημερινές – Το κτίριο που έπεσε η πρώτη βόμβα, το ποτάμι που διανύει την πόλη, τα χαμόγελα του σήμερα και ο πόνος του χθες – Εικόνες που προκαλούν δέος και αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα του ανθρώπου, ακόμη και στις πιο ακραία αντίξοες συνθήκες

Υπάρχει ζωή μετά την πτώση ατομικής βόμβας; Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου θα απαντούσε «όχι». Και όμως υπάρχει. Αποδεικνύεται από την εικόνα της σημερινής Χιροσίμα, η οποία, ακριβώς πριν από 70 χρόνια, έγινε η πρώτη πόλη που επλήγη από ατομική βόμβα, την οποία έριξε ο αμερικανικός στρατός.

Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα που νέκρωσαν τα πάντα στην περιοχή. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας και ο πόνος που είχε προκαλέσει, όχι μόνο στην Ιαπωνική πόλη, αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, δεν επέτρεπαν την εξέλιξη της ζωής στον μαρτυρικό αυτόν τόπο.

Ο πανδαμάτωρ χρόνος όμως, λειτούργησε καταλυτικά. Τα πάθη – δεν ξεχάστηκαν – αλλά ξεπεράστηκαν σε ικανό ποσοστό. Οι άνθρωποι πίστεψαν στο μέλλον. Αγάπησαν περισσότερο τον τόπο τους και δεν τον εγκατέλειψαν, παρουσιάζοντας σήμερα ένα μικρό θαύμα. Μία πόλη συντρίμμια, που έχει μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο, πολυτελές αστικό κέντρο.

Δείτε τις εικόνες του χθες και του σήμερα. Διακρίνετε την απογοήτευση, την παράνοια εκείνης της όχι και τόσο μακρινής εποχής, που έρχεται σε αντιδιαστολή με τα χαμόγελα του σήμερα.

Δείτε το ιστορικό κτίριο, στο οποίο έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα να παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο, ως  σύμβολο μίας μαύρης μέρας και των χρόνων που ακολούθησαν. Γύρω του όμως, η ζωή έχει ανθίσει, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να διακόψει την εξέλιξη, το μέλλον, την πρόοδο, την παρουσία της ανθρωπότητας.

Δείτε το «νεκρό» τότε ποτάμι, να ζωντανεύει και να προσφέρει γαλήνη και ομορφιά σήμερα. 

Δείτε εκεί που υπήρχε μόνο θάνατος, να έχει «φυτρώσει» ζωή. Μία συγκλονιστική σύγκριση μέσω των εικόνων του τότε και του σήμερα, για να υπενθυμίζει σε όλον τον κόσμο τα δεινά του πολέμου και να τονίζει την αξία της ειρήνης…

Ανάλογη εικόνα και στην πόλη Ναγκασάκι, η οποία δέχθηκε το δεύτερο πλήγμα από τον αμερικανικό στρατό, προκαλώντας ανάλογες συνέπειες…

protothema.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.