ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Η φρίκη του πολέμου: Η φωτογραφία που ραγίζει καρδιές από το Χαλέπι [pic]

Η εικόνα που ανέβασε στο twitter ο Σύριος δημοσιογράφος Ibrahim Hamidi και αποτυπώνει το δράμα του πολέμου στο Χαλέπι, δεν μπορεί παρά να συγκλονίσει.

Η άτυχη γυναίκα φαίνεται να κρατά το κεφάλι της. Έχει στην αγκαλιά της το βρέφος της. Δίπλα της, επίσης νεκρό, ένα αγοράκι, ο μεγαλύτερος γιος της. Είναι η εικόνα του θανάτου που έχει γίνει συνώνυμο της Συρίας…

 
 
 
 
Από τους βομβαρδισμούς που έγιναν το Σάββατο στο Χαλέπι, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Ανάμεσά τους και πολλά παιδιά σκοτώθηκαν.

Οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν από πολεμικά αεροσκάφη του καθεστώτος Άσαντ σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες. “Οι επιδρομές είναι σφοδρές και συνεχείς”, δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελ Ραχμάν. Σύμφωνα με διασώστη ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής ξεπερνά τους 100.

Ανάμεσα στους νεκρούς και επτά άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ενώ περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν γιαούρτι σε μια αγορά της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ. Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη περιέγραψε μια τραγική εικόνα, με αιμόφυρτους ανθρώπους και διαμελισμένα πτώματα παντού. Τα νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη στο Χαλέπι έχουν γεμίσει από τους τραυματίες.

Την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για κατάρρευση της εκεχειρίας, η διπλωματία δείχνει ανίκανη να σταματήσει έναν εμφύλιο που έχει στοιχίσει τη ζωή 300.000 και πλέον ανθρώπων και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Χαλεπίου, οι επιδρομές ήταν συνεχείς χθες, οι καταστροφές μεγάλες και τα συνεργεία διάσωσης δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτό το μέγεθος της βίας. Δύο κέντρα διασωστών, τα οποία πρόσφατα βραβεύτηκαν από σουηδικό ίδρυμα για το εξαιρετικό θάρρος τους, επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς. Το ένα καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι διασώστες δήλωσαν ότι διαθέτουν πλέον μόνο 2.000 λίτρα καυσίμων και στο εξής πρέπει να επιλέγουν πού θα επεμβαίνουν.

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος κατέλαβαν μια περιοχή που ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στα βόρεια του Χαλεπιού. Η κατάληψη του στρατοπέδου Χανταράτ ήταν το αποτέλεσμα των εντατικών βομβαρδισμών από τις καθεστωτικές δυνάμεις και των σφοδρών, συνεχών βομβαρδισμών από τα αεροσκάφη της Ρωσίας και του καθεστώτος ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι στο Χαλέπι δεν διαθέτουν πλέον τρεχούμενο νερό, λόγω των πρόσφατων βομβαρδισμών στις ανατολικές, ανταροκρατούμενες συνοικίες της πόλης, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef, εκφράζοντας φόβους για την εμφάνιση ασθενειών στα μικρά παιδιά.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.