ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Η Ελβετία γυρίζει την πλάτη στο αίτημα του Ερντογάν για απόσυρση φωτογραφίας που δεν του άρεσε

Μπορεί η Ανγκελα Μέρκελ να έκανε το χατήρι του Ταγίπ Ερντογάν, προχωρώντας τη δίωξη ενάντια στον κωμικό που τον εκνεύρισε, αλλά οι Ελβετοί αποφάσισαν να αντισταθούν στον Τούρκο πρόεδρο.

Οι ελβετικές αρχές απέρριψαν το αίτημα της Αγκυρας να αφαιρεθεί φωτογραφία από έκθεση σε πλατεία μπροστά από το κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη, η οποία είναι επικριτική για τον Ερντογάν. Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη στάση της Γερμανίας, η οποία επέτρεψε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του κωμικού Γιαν Μπέρμπερμαν, μετά από την απαγγελία σατιρικού ποιήματος, γεμάτο προσβολές για τον Ερντογάν, σε τηλεοπτική εκπομπή. Μία κίνηση, που έκανε τους επικριτές της Μέρκελ να σχολιάζουν ότι η Καγκελάριος υποκλίθηκε στον Τούρκο πρόεδρο.

Η συγκεκριμένη έκθεση του Ντεμίρ Σονμέζ, ενός Κουρδο-Αρμένιου φωτογράφου, περιλαμβάνει δεκάδες φωτογραφίες από διαδηλώσεις που έχουν γίνει μπροστά από το κτίριο του ΟΗΕ τα τελευταία χρόνια.

Μία από αυτές όμως έχει το πρόσωπο ενός αγοριού, το οποίο πέθανε μετά από τον τραυματισμό του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη το 2013. Η λεζάντα της φωτογραφίας κατηγορεί τον Ερντογάν, αναφέροντας ότι ο θάνατος του αγοριού έγινε με δικές του εντολές προς την αστυνομία.

Με δήλωσή της, η πόλη της Γενεύης εξέφρασε τη στήριξή της στην έκθεση. «Είναι μέρος της υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης και υπογραμμίζει τη θέση της Γενεύης ως πρωτεύουσας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.