ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Η άγνωστη περιπέτεια της σημαίας του Πολυτεχνείου

Από τα αίματα…στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και το πλυντήριο

Κάθε χρόνο μετά το πέρας της πορείας τουΠολυτεχνείου, στην κεφαλή της οποίας βρίσκεται πάντα η σημαία με τα αίματα, αντικείμενο συζήτησης είναι η φυγάδευσή της από τα μέλη της ΠΑΣΠ.

Κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία με τους νεολαίους του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζουν οτι θα επιστρέψουν τη σημαία όταν η ΕΦΕΕ συγκροτηθεί ξανά σε σώμα.

Η σημαία ωστόσο έχει περάσει από συμπληγάδες. Ας δούμε την ιστορία της από το Πολυτεχνείο μέχρι το πλυντήριο ενός ΠΑΣΠίτη.

Την επομένη της εισβολής των τανκς στο Πολυτεχνείο κάποιοι βρήκαν μια ματωμένη σημαία και τη φυγάδευσαν στα γραφεία της εφημερίδας «Βραδυνή» στην Ομόνοια. Την παρέδωσαν μάλισταστα χέρια του τότε εκδότη της εφημερίδας Τζώρτζη Αθανασιάδη.

Ο τρόπος διαφυγής της σημαίας από το Πολυτεχνείο παραμένει άγνωστος. Εκείνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι το 1974 (με τη μεταπολίτευση) η σημαία έφθασε στην ΕΦΕΕ και στον πρώτο πρόεδρό της Γιώργο Σταματάκη της ΚΝΕ.

Το 1976 η σημαία πέρασε στα χέρια του Στέφανου Τζουμάκα της ΠΑΣΠ, προέδρου στην ΕΦΕΕ. Από τον Τζουμάκα η σημαία πέρασε στον Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος παρέμεινε πρόεδρος της ΕΦΕΕ ως το 1980.

Από εκεί και πέρα και ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να συγκροτήσει προεδρείο, αλλά πάντως λειτουργούσε έως το 1995 που ουσιαστικά αυτοκαταργήθηκε οριστικά, η σημαία πέρασε διαδοχικά από τα χέρια του Φώτη Χατζημιχάλη, του Γιάννη Τσαμουργκέλη, του Βασίλη Τόγια και στην συνέχεια στα χέρια άλλων αγνώστων πλέον θεματοφυλάκων.

Η σημαία μάλιστα έφτασε στο σημείο να πλυθεί βιολογικά στο πλυντήριο αφού η μητέρα ενός ΠΑΣΠίτη την βρήκε, την θεώρησε λερωμένη και έκρινε σκόπιμο να πλύνει το σύμβολο του Έθνους μας αφού δεν νοείται να είναι με λεκέδες. Έβαλε λοιπόν τη σημαία στο πλυντήριο και μετά την άπλωσε κανονικά για να στεγνώσει…

www.parapolitika.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.