ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Γυναίκες που βιάστηκαν από τον τουρκικό στρατό κλήθηκαν μετά από 41 χρόνια να αποδείξουν τον βιασμό τους

Γυναίκες που βιάστηκαν το 1974 από τον τουρκικό στρατό, κλήθηκαν εν έτη 2015 και 41 χρόνια μετά το βιασμό τους, από τις κρατικές υπηρεσίες σε ιατροσυμβούλιο για να αποδείξουν το βιασμό τους, αποκάλυψε η βουλευτής Σκέυη Κουκουμά, μιλώντας από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2016.

Όπως επεσήμανε, «Ελάχιστα έχει δει το φως της δημοσιότητας και ίσως ορισμένοι να το θεωρήσουν εκτός τόπου και χρόνου».

Υπάρχει μια πτυχή της κυπριακής τραγωδίας –ίσως από τις πιο οδυνηρές και δύσκολες- είπε, που εδώ και 41 χρόνια έμεινε μακριά από τη δημοσιότητα, που αφέθηκε στο περιθώριο χωρίς ποτέ να ασχοληθεί κάποιος μαζί της – είναι το ζήτημα της στήριξης των γυναικών που έχουν υποστεί το έγκλημα του βιασμού από άνδρες του τουρκικού στρατού κατά την εισβολή του 1974.

Ως ΑΚΕΛ, σημείωσε η κ. Κουκουμά έχουμε ανακινήσει το θέμα όταν ορισμένες γυναίκες θύματα βιασμών του 1974 επικοινώνησαν μαζί μας. «Συγκλονιστικές, απερίγραπτες μαρτυρίες, που δεν ειπώθηκαν ποτέ σε εκδηλώσεις, ντοκιμαντέρ και ρεπορτάζ. Ένας εφιάλτης που δεν τέλειωσε ποτέ. Ενας εφιάλτης τον οποίο πέρασαν και περνούν μόνες τους. Πριν μερικούς μήνες συμφωνήθηκε όπως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ασχοληθεί με διακριτικότητα με τις περιπτώσεις αυτών των γυναικών και να τις στηρίξει».

Με μεγάλη μας όμως έκπληξη, είπε, πληροφορηθήκαμε ότι πριν λίγες μέρες κάποιες από αυτές κλήθηκαν σε ιατροσυμβούλια ή πήραν επιστολή για να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για να πιστοποιηθεί ιατρικά ο προ 41 χρόνων βιασμός τους! Πραγματικά, σημείωσε,αδυνατώ να συλλάβω το σκεπτικό των κρατικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης. Αυτό όμως που θέλω να επισημάνω και από το βήμα της Βουλής, τόνισε, είναι ότι έχουμε χρέος προς αυτές τις γυναίκες –έστω και τώρα- να επουλώσουμε όσο γίνεται τις πληγές τους

Πηγή – ΚΥΠΕ

www.koolnews.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.