ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Φιλήμονας Αρνίθας Ρόδου – Η ευλογία με το σπαθί του Αγίου στο μοναδικό μοναστήρι του στην Ελλάδα (Video)

Οι Άγιοι Φιλήμων, Άρχιππος, Ονήσιμος και Απφία ήταν μαθητές του Αποστόλου Παύλου (περί το 54 μ.Χ.) και τους αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στην προς Φιλήμονα επιστολή του.
Άγιος-Φιλήμονας-Αρνίθας-Ρόδου-Video-Tο-μοναδικό-μοναστήρι-του-Αγίου-Φιλήμονα-στην-Ελλάδα

Ο Φιλήμων και η σύζυγος του Απφία ήταν χριστιανοί στην πόλη των Κολοσσών, με ανεπτυγμένο αίσθημα φιλανθρωπίας. Χρησιμοποιούσαν δε τα πλούτη τους με προθυμία για την ανακούφιση φτωχών, ασθενών και για την ανάπτυξη του έργου του Χριστού. Στο χριστιανισμό προσήλθαν δια του Αποστόλου Παύλου, όταν αυτός είχε έλθει στην πόλη τους. Μάλιστα, για τις αγαθοεργίες του Φιλήμονα γράφει συγκεκριμένα: «Χάριν ἔχομεν πολλὴν καὶ παράκλησιν ἐπὶ τὴν ἀγάπη σου ὅτι τὰ σπλάγχνα τῶν ἁγίων ἀναπέπαυται διὰ σοῦ, ἀδελφέ» (Προς Φιλήμονα, 7). Δηλαδή, έχουμε πολλή χαρά και παρηγοριά για την αγάπη σου, διότι οι καρδιές των αδελφών χριστιανών έχουν βρει ανάπαυση με τις ευεργεσίες και αγαθοεργίες σου, αδελφέ.

Για τον Άρχιππο λέγεται ότι ήταν συγγενής, ίσως και γιος του Φιλήμονα και της Απφίας. Ο Παύλος, επειδή ο Άρχιππος είχε μεγάλη αφοσίωση στη διάδοση του Ευαγγελίου, στην προς Φιλήμονα επιστολή του τον ονομάζει στρατιώτη.

Ο Ονήσιμος ήταν υπηρέτης του Φιλήμονα, από τον όποιο απέδρασε και πήγε στη Ρώμη. Εκεί έπεσε στα δίχτυα του Αποστόλου Παύλου, που τον έστειλε πίσω στο Φιλήμονα, χριστιανό πλέον. Και παρακαλεί τον Φιλήμονα να δεχθεί τον Ονήσιμο, όχι σαν υπηρέτη, αλλά σαν αδελφό.

Κατά την παράδοση, όλοι μαρτύρησαν για τη διάδοση του Ευαγγελίου.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι ο Aπόστολος Oνήσιμος εορτάζεται χωριστά στις 15 Φεβρουαρίου και ο Aπόστολος Άρχιππος εορτάζεται χωριστά στις 19 Φεβρουαρίου. Σήμερα, εορτάζεται κυρίως ο Άγιος Aπόστολος Φιλήμων και η Aπφία.

Να πούμε ένα πολύ μεγάλο Ευχαριστώ, στον Πατέρα Σάββα Παπασάββα, για τις πολύτιμες πληροφορίες, για την άδεια που μας έδωσε για να τραβήξουμε πλάνα από το μοναδικό μοναστήρι του Αγίου Φιλήμονα στην Ελλάδα και για την υπέροχη φιλοξενία που μας παρείχε.

Ακόμη ένα μεγάλο Ευχαριστώ, στην μητέρα αυτού Κυρία Στέλλα Παπασάββα, για τις επίσης πολύτιμες πληροφορίες, και για όλα όσα έκανε για εμάς.

Επίσης να πούμε ότι γύρω από τον Ιερό ναό υπάρχουν κελιά (δωμάτια), οπού όποιος επιθυμεί μπορεί να πάει για να μείνει.

Να μην ξεχάσουμε επίσης να πούμε αν μη τι άλλο, Χρόνια Πολλά στους Εορτάζοντες.

Σας ευχόμαστε ο Άγιος Φιλήμονας να σας προστατεύει, να σας φωτίζει, και να σας έχει πάντα καλά.

Δείτε το Video από την γιορτή του Αγίου Φιλήμονα στην Αρνίθα της Ρόδου, στις 22/11/2012.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.