ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μαστογραφία αν έχετε πυκνούς μαστούς

Οι περισσότερες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν πυκνούς μαστούς και δεν εκτιμάται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (π.χ. λόγω οικογενειακού ιστορικού) αρκεί να κάνουν μαστογραφία περίπου μία φορά ανά τρία χρόνια.

 Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες με μεγαλύτερο εκτιμώμενο κίνδυνο για καρκίνο μαστού και πυκνούς μαστούς, υποδεικνύει μια αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι γυναίκες ηλικίας 50-74 που δεν παρουσίαζαν παράγοντες κινδύνου και δεν είχαν πυκνούς μαστούς δεν φάνηκε να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού όταν έκαναν μαστογραφία ανά τριετία, δείχνουν τα νέα στοιχεία.

bigstock Lateral mammogram of female br 64771411

Όσες γυναίκες είχαν όμως πυκνούς μαστούς φάνηκε να χρειάζονται ετήσια μαστογραφία προκειμένου να επιτευχθεί αντίστοιχα χαμηλή θνησιμότητα, αναφέρεται στην επιθεώρησηAnnals of Internal Medicine.

«Οι γυναίκες με χαμηλό εκτιμώμενο κίνδυνο για καρκίνο μαστού και χαμηλή πυκνότητα μαστών δεν απολαμβάνουν οφέλη από τη μαστογραφία που γίνεται ετησίως ή ανά δύο χρόνια συγκριτικά με τη μαστογραφία που γίνεται ανά τριετία, ενώ οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς και αυξημένο εκτιμώμενο κίνδυνο για καρκίνο φαίνεται να ωφελούνται από την ετήσια μαστογραφία συγκριτικά με τη μαστογραφία που γίνεται ανά διετία» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, Amy Trentham-Dietz, από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.