ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Γιατί φιλιόμαστε κάτω από το γκι τις γιορτές (pics)

Εκτός από το… φαγητό, τα Χριστούγεννα είναι και μια ευκαιρία για να εκφράσουμε την αγάπη μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ένας διαδεδομένος τρόπος έκφρασης της αγάπης προς τον ερωτικό σύντροφο στο εξωτερικό είναι το φιλί κάτω από το γκι. Μάλιστα, είναι διαδεδομένη και η άποψη ότι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς πρέπει να φιλιόμαστε κάτω από το γκι.

Το γκι με τα πράσινα φύλλα του και τους λευκούς καρπούς του στολίζει τα σπίτια την περίοδο των γιορτών, θεωρείται ότι φέρνει καλοτυχία και είναι σύμβολο της αγάπης και της ευημερίας. Και φυσικά αποτελεί μια ευκαιρία για να… φιληθούμε.

Η ιστορία του γκι

Από την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε κάποια είδη γκι για να καταπραΰνει τους πόνους από την έμμηνο ρήση. Με την πάροδο των αιώνων το γκι χρησιμοποιήθηκε κατά της λέπρας, της υπογονιμότητας, της επιληψίας ακόμα και του καρκίνου.

Το γκι θεωρήθηκε από τους χριστιανούς πως φύτρωσε ενώ ο Χριστός προχωρούσε στη Γη ενώ το Μεσαίωνα πίστευαν πως διώχνει τα κακά πνεύματα και γι αυτό το κρεμούσαν από τις οροφές.

Το φιλί κάτω από το γκι

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η σχέση μεταξύ γκι και φιλιού προέρχεται από τη σκανδιναβική μυθολογία. Όπως αναφέρει ο μύθος, ο Μπάλντουρ, γιος της θεάς της αγάπης Φριγκ, και εγγονός του Θωρ, σκοτώθηκε από το εχθρικό βέλος που ήταν φτιαγμένο από γκι. Η μητέρα του, λυπημένη, έκλαψε πάνω από το σώμα του γιου της.

Οι εκδοχές είναι δύο σε αυτή τη περίπτωση.

Στην πρώτη, τα δάκρυα της μητέρας που θρηνούσε τον αγαπημένο της γιο έγιναν οι σπόροι του γκι και επέβαλε «το γκι να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά σαν όπλο αλλά αντίθετα όποιοι περνούν από κάτω του από ‘δω και πέρα να φιλιούνται», σύμφωνα με τη νορβηγική παράδοση. Για τους Νορβηγούς το γκι είναι λοιπόν έμβλημα της αγάπης που νικά τον θάνατο.

Στη δεύτερη εκδοχή του ίδιου μύθου, τα ατελείωτα δάκρυα πόνου της μητέρας  ξανάφεραν τελικά το γιο της στη ζωή. Τα δάκρυα του πόνου μετατράπηκαν σε χαράς για τη σωτηρία του γιου της και έτσι κάθε φορά που οι άνθρωποι συναντιούνται κάτω από ένα γκι αγκαλιάζονται και φιλιούνται.

Πλέον, το φιλί κάτω από το γκι είναι παράδοση στις χώρες της βόρειας Ευρώπης και θεωρείται υπόσχεση γάμου. Για τα παντρεμένα ζευγάρια θεωρείται ότι θα προσφέρει ευτυχία, γονιμότητα και μακροημέρευση ενώ θεωρείται πως οι «δυνάμεις» του γκι ισχύουν μόνο για όσους φιληθούν από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Το γκι και το ου

Πολλοί θεωρούν πως το γκι έχει κόκκινους καρπούς και κάνουν λάθος αφού αυτό είναι το ου (houx).

Το γκι έχει σαρκώδη μικρά φύλλα και σφαιρικούς λευκούς καρπούς, ενώ το ου ή στα ελληνικά αρκουδοπούρναρο έχει κόκκινους καρπούς.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.