ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Γιατί απόψε η πανσέληνος θα είναι “μπλε”;

Απόψε, αν κοιτάξετε ψηλά, στον νυχτερινό ουρανό, θα δείτε να δεσπόζει το ολόγιομο φεγγάρι: η πανσέληνος της 31ης Ιουλίου. Μια ματιά στη σελήνη δημιουργεί πάντα εκείνο το ευχάριστο συναίσθημα της γλυκιάς μελαγχολίας, και αυτό το βράδυ έχουμε έναν επιπλέον καλό λόγο για να γυρίσουμε τα βλέμματα προς το μέρος της. Η αποψινή θα είναι μία “μπλε πανσέληνος”.

Παρά τα όσα υπόσχεται το όνομα, πάντως, δυστυχώς, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει χρώμα το φεγγάρι. Όχι ότι το χρειάζεται για να είναι μαγευτικό, αλλά όπως και να ‘χει, ένα τέτοιο φαινόμενο θα ήταν σίγουρα αξιοπρόσεκτο. Γιατί, λοιπόν, σήμερα όλοι μιλάνε για το μπλε φεγγάρι; Και από πού προέρχεται το όνομά του;

Γιατί απόψε η πανσέληνος θα είναι "μπλε";

Αρχικά, η φράση “μπλε φεγγάρι” (blue moon) σήμαινε, απλά, κάτι σπάνιο ή κάτι που είναι εντελώς παράλογο. Όπως, εντελώς παράλογο, θα ήταν να περιμένουμε από το φεγγάρι να αλλάξει ξαφνικά χρώμα και να γίνει μπλε! Από εκεί προέρχεται και η γνωστή αγγλική φράση “once in a blue moon”, η οποία χρησιμοποιείται όταν ο ομιλητής θέλει να πει πως κάτι γίνεται πολύ σπάνια.

Με το πέρασμα των χρόνων, στη φράση αποδόθηκε αστρονομική σημασία. Το πρόβλημα ήταν ότι ο ορισμός που δόθηκε στο φαινόμενο του μπλε φεγγαριού ήταν τόσο πολύπλοκος, που ακόμα και οι αστρονόμοι δυσκολεύονταν να τον καταλάβουν, όπως σημειώνει και η NASA, σε σχετικό video που ανέβασε στο YouTube, για την αποψινή πανσέληνο.

Το θέμα έλυσε -χωρίς να το επιδιώκει- ο James Hugh Pruett, ο οποίος σε ένα άρθρο του, το 1946, προσπαθώντας να εξηγήσει τι εστί “μπλε φεγγάρι”, έγραψε ότι, όπως ο ίδιος καταλάβαινε τον ορισμό του, επρόκειτο για τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σε έναν ημερολογιακό μήνα. Λάθος ορισμός μεν, εύκολος για να τον θυμάται το κοινό δε.

Έτσι, εγένετο ο σύγχρονος ορισμός του φαινομένου της “μπλε πανσελήνου”: αν μέσα στις 28, 30 ή 31 μέρες ενός μήνα, έχουμε πανσέληνο δύο φορές, τότε η δεύτερη ονομάζεται μπλε. Τόσο απλά! Με βάση αυτόν τον ορισμό, η αποψινή πανσέληνος θα είναι μπλε, αφού μέσα στον Ιούλιο, στις 2 του μήνα συγκεκριμένα, είχαμε μία ακόμα. 

Το φαινόμενο μπορεί να μην έχει κάποια επιστημονική σημασία, ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι που συμβαίνει συχνά. Με δεδομένο ότι ο σεληνιακός κύκλος διαρκεί, περίπου, 29,5 μέρες και οι 12 μήνες του χρόνου έχουν διάρκεια μεταξύ 28 και 31 ημερών, η πιθανότητα να ολοκληρωθούν δύο κύκλοι της σελήνης, μέσα στις ημέρες κάποιου μήνα, είναι χαμηλή.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η επόμενη μπλε πανσέληνος θα συμβεί τον Ιανουάριο του 2018, δηλαδή, σε 2,5 χρόνια.

Γιατί απόψε η πανσέληνος θα είναι "μπλε";

Επομένως, απόψε, που είναι και Παρασκευή, κλέψτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, βγείτε έξω, στα μπαλκόνια, στις ταράτσες, στα πάρκα, στις παραλίες, μόνοι ή δυο – δυο, αράξτε όπως σας βολεύει και χαζέψτε τον νυχτερινό ουρανό. Δεν θα “κολλήσουμε” σε τεχνικές λεπτομέρειες. Κάθε αφορμή για να φτιάξουμε όμορφες αναμνήσεις, είναι καλοδεχούμενη. 

www.pathfinder.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.