ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Γεγονός το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ευρώπης – Είναι αφιερωμένο και στο προσφυγικό [εικόνες]

Το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο της Ευρώπης βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή στα ανοιχτά των Κανάριων Νήσων.

Οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή ενώ τα γλυπτά του αντικατοπτρίζουν τον σύγχρονο κόσμο καθώς χωρίς να παραλείπουν το προσφυγικό δράμα.

Το Museo Atlantico είναι το όραμα του Βρετανού καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor, που έχει δημιουργήσει παρόμοια έργα τόσο στο Κανκούν του Μεξικού και στην Γρενάδα στις Δυτικές Ινδίες. Το πάρκο γλυπτικής στη Γρενάδα ήταν το πρώτο του είδους του στον κόσμο και έχει καταχωρηθεί από το National Geographic μεταξύ των 25 Θαυμάτων του Κόσμου.

Το μουσείο ανοικτά των ακτών της Λανθαρότε θα είναι σε βάθος 12 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσιτό σε αυτοδύτες και ορατό σε βάρκες με γυάλινο πυθμένα.

mouseio-500

Ένα από τα γλυπτά που θα εκτεθεί θα είναι η Σχεδία της Λαμπεντούζα, μιασύγχρονη εκδοχή του πίνακα που φιλοτέχνησε ο Géricault το 1818 με τίτλο «Η Σχεδία της Μέδουσας» και θα αναπαριστά μια βάρκα που μεταφέρει 13 μετανάστες.

Μεταξύ άλλων, γλυπτά που θα εικονίζουν ένα απρόσωπο ζευγάρι που τραβά μία selfie, ανθρώπους κολλημένους στα τηλέφωνά τους και άλλους που κρατούν ένα iPad ή τραβούν φωτογραφίες με τις κάμερές τους. Τα γλυπτά αυτά με την πάροδο του χρόνου θα προσελκύσουν την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αντιπροσωπεύοντας έτσι τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

Οι αξιωματούχοι της Λανθαρότε αποκάλεσαν την βύθιση του πρώτου γλυπτού την Κυριακή ως μια «ιστορική ημέρα», σύμφωνα με ανακοίνωση του δημοτικού Συμβουλίου.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τα νησιά γιατί ανοίγουμε μια πόρτα στον ωκεανό που ενισχύει τη θέση μας ως ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πέδρο Σαν Γκίνες. «Το νησί πρόκειται να δείξει στον κόσμο ένα από τα πιο πολύτιμα μυστικά του – το βυθό της θάλασσας».

mouseio1-500

Όπως δήλωσε ο δημιουργός των έργων, θέλει αυτή η έκθεση να είναι ένας φόρος τιμής σε όσους πετυχαίνουν αλλά και σε εκείνους των οποίων «τα όνειρα και οι ελπίδες παραμένουν στο βυθό της θάλασσας».

www.koolnews.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.