ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί διαταραχή του πεπτικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από την κίνηση οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο. Το βασικότερο σύμπτωμα της ΓΟΠ είναι η καούρα, κυρίως λόγω κατάκλισης αμέσως μετά το γεύμα ή της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών.

Όταν τα συμπτώματα της ΓΟΠ εκδηλώνονται δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων τότε η διαταραχή θεωρείται χρόνια.

Το πρώτο και βασικότερο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση της ΓΟΠ είναι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

bigstock 147168467

Τροφές που συνδέονται με συχνότερες κρίσεις είναι οι εξής:

– Κόκκινο κρέας

– Λάδια και τροφές με πολλά λιπαρά

– Τροφές με μεγάλη ποσότητα αλατιού

– Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά

– Σοκολάτα και προϊόντα που περιέχουν σοκολάτα

– Προϊόντα που περιέχουν μέντα

– Όξινες τροφές, όπως τα εσπεριδοειδή και η σάλτσα ντομάτας

– Πικάντικα φαγητά

Από την άλλη, ορισμένες τροφές φαίνεται να επιδρούν ανακουφιστικά στα συμπτώματα της ΓΟΠ ή και να προλαμβάνουν τις κρίσεις. Ορισμένες από αυτές είναι:

– Προϊόντα με πρωτεΐνες αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όπως ο τόνος, ο σολομός, τα αμύγδαλα και οι φακές

– Πηγές καλών υδατανθράκων, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά και ορισμένοι σπόροι

– Αυγά, παρά τη σημαντική ποσότητα χοληστερόλης που περιέχουν

Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ωφέλιμη είναι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και προβιοτικών για την πρόληψη των κρίσεων της ΓΟΠ.

Πηγή: medicalnewstoday.com

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.