ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Γ. Πάππου στον Γ. Βαρουφάκη: «Στηρίξτε την νησιωτική Ελλάδα με όλες σας τις δυνάμεις»

Έκκληση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και συνολικά στην κυβέρνηση να στηρίξει την νησιωτικότητα και να μην επιτρέψει να επικρατήσουν μέτρα και πολιτικές που θα επιφέρουν καίριο πλήγμα ειδικά στα ευαίσθητα στρώματα της κοινωνίας, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, στη διάρκεια την σύσκεψης φορέων, με τον Υπουργό Οικονομικών το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα.

Η σύσκεψη, την οποίαν ζήτησε και πέτυχε το σύνολο των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του Αιγαίου, είχε σκοπό να παρουσιαστούν στον Υπουργό Οικονομικών τα επιχειρήματα των νησιωτών, σύμφωνα με τα οποία, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών, θα προκαλέσει αμετάκλητη βλάβη στην οικονομία των νησιών και συνολικά στην οικονομία της χώρας.

Την αντίδραση των συμμετεχόντων στην συνάντηση, προκάλεσε η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, στο ξεκίνημα της συζήτησης, ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών θα αποτελέσει παρελθόν, από την ώρα που θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Η συντονισμένη αντίδραση και τα επιχειρήματα των εκπροσώπων του Αιγαίου προς τον Υπουργό Οικονομικών, είχε ως αποτέλεσμα να αποδεχτεί την πρόταση για κατάθεση από πλευράς των φορέων εναλλακτικής πρότασης προς την κυβέρνηση, η οποία θα έχει στο επίκεντρο τρόπους ενίσχυσης της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ στα νησιά και όχι την αύξηση των συντελεστών, που αποτελεί κατ’ εξοχήν υφεσιακό μέτρο. Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε να φέρει στο κυβερνητικό συμβούλιο πρόταση, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο Αιγαίο να συμπεριληφθούν στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Προκειμένου δε η κυβέρνηση να έχει και ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα, αποφασίστηκε επίσης να γίνει δημοψήφισμα σε όλο το Αιγαίο για την προάσπιση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου από την πλευρά του επικαλέστηκε ισχυρά επιχειρήματα για να αντικρούσει το μέτρο της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο.

Ανέφερε, ειδικότερα, ότι αύξηση της φορολόγησης , άμεσης ή έμμεσης , συνεπάγεται αυτόματα μεγάλη αύξηση της παραβατικότητας,  όπως η φοροδιαφυγή.

Τόνισε πως η μοναδική υγιής βιομηχανία η οποία μπορεί να φέρει άμεσα  βοήθεια στα ταμεία της χώρας είναι ο τουρισμός και πως όποια αύξηση ΦΠΑ στην τουριστική βιομηχανία θα αποτελέσει καίριο πλήγμα και θα καταστήσει το  τουριστικό προϊόν της Ελλάδας μη ανταγωνιστικό.

Ο κ. Πάππου υπογράμμισε ότι, πέραν της «ποινικοποίησης» της επιχειρηματικότητας και των επιχειρηματιών, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα οδηγήσει και στην «ποινικοποίηση» του να είσαι κάτοικος της νησιωτικής Ελλάδος. Θα αποτελέσει δε ισχυρό πλήγμα ειδικά στα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα , όπως οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου απηύθυνε έκκληση προς τον κ. Βαρουφάκη και την κυβέρνηση συνολικά, να στηρίξουν και να προστατεύσουν με όλες τις δυνάμεις τους την νησιωτική Ελλάδα και την νησιωτικότητα.

 allaksogolies.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.