ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Φωτογραφίες: F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας «αναχαιτίζουν» Airbus «αποστάτη»

Εντυπωσιακές εικόνες από γυμνάσιο που έγινε στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων» – Το αεροσκάφος-αποστάτης (renegade) απεικονίστηκε από Airbus της Aegean που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος-Αθήνα

Αιφνιδιαστικά, η επικοινωνία των υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας με ένα πολιτικό αεροσκάφος που προσεγγίζει το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» διακόπτεται. Το αεροσκάφος, ένα Airbus-A320 της Aegean στην συγκεκριμένη περίπτωση, αποκλίνει από το εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης. Η αντίδραση των υπηρεσιών που ελέγχουν τον ελληνικό εναέριο χώρο είναι να χαρακτηρίσουν το αεροσκάφος σαν renegade, «αποστάτη» δηλαδή και να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση πιθανής ασύμμετρης απειλής αέρος.

Δύο μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας προσεγγίζουν το αεροσκάφος «renegade», το αναγνωρίζουν και το αναχαιτίζουν εικονικά προκειμένου να αναγκάσουν τους χειριστές του να συμμορφωθούν. Τα μαχητικά αεροσκάφη, πετώντας δίπλα από το Airbus, συνοδεύουν τον υποτιθέμενο αποστάτη μέχρι το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μέχρι την στιγμή της προσγείωσής του.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες είναι από γυμνάσιο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων». Το συγκεκριμένο παίγνιο έγινε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου. Το αεροσκάφος «renegade» απεικονίστηκε από πολιτικό αεροσκάφος Airbus-A320, που διατέθηκε από την AEGEAN και το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου και προσγειώθηκε στο Ελ.Βενιζέλος. Το αεροσκάφος της Aegean πετούσε χωρίς επιβάτες.

Για την αντιμετώπιση του αεροσκάφους «renegade», απογειώθηκαν δύο F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα τα οποία και αποτελούσαν τα αεροσκάφη επιφυλακής.

Κατά την διάρκεια του γυμνασίου εξετάστηκαν οι διαδικασίες που εκτελούνται έπειτα από:
α.    Διακοπή επικοινωνίας αεροσκάφους με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας
β.    Απόκλιση από εγκεκριμένο Σχέδιο Πτήσης

protothema.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.