ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Φωτογραφίες 70 χρόνια μετά από το βομβαρδισμένο με πυρηνικά Ναγκασάκι

Θάνατο, ισοπέδωση, καταστροφή και την απελπισία των επιζώντων αποπνέουν οι παρακάτω φωτογραφίες από το Ναγκασάκι, της οποίες τράβηξε ο στρατιωτικός φωτογράφος Yosuke Yamahata μια μέρα μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας και αποκαλύπτονται εβδομήντα χρόνια αργότερα.

Ο Yamahata είχε αναλάβει να καταγράψει την καταστροφή και επέστρεψε στο Ναγκασάκι 12 ώρες μετά. Κάποιες από τις φωτογραφίες αυτές, που δημοσιεύτηκαν σε τεύχος του Life Magazine, του 1952, θεωρούνται τα πληρέστερα ντοκουμέντα των συνεπειών της επίθεσης.

Κάποιες κατασχέθηκαν από κάποιον Αμερικανό της στρατιωτικής αστυνομίας και δεν ξαναείδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα. Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, ο στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ είχε ζητήσει οι φωτογραφίες να συγκεντρωθούν και να καταστραφούν για να μην υπάρχουν αποδείξεις που θα αποκάλυπταν πίσω στις ΗΠΑ το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Ο αστυνομικός όμως τις κράτησε και δεν τις κατέστρεψε κι έτσι, μέσω συλλέκτη, πωλούνται με την τιμή τους να εκτιμάται στις 38.000 λίρες.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει 24 φωτογραφίες που προέρχονται από τα αυθεντικά «αρνητικά» του Yamahata.

Ο φωτογράφος πέθανε το 1966 στα 48 του χρόνια, από καρκίνο που πιστεύεται πως οφείλεται στην εκτεταμένη έκθεσή του στη ραδιενέργεια.

nagasaki6nagasaki3nagasaki4nagasaki5nagasaki2

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.